Příběh architekta Dušana Jurkoviče, legendy moravského stavitelství

21. prosinec 2022

Dušan Samo Jurkovič vtiskl na počátku dvacátého století nezaměnitelnou podobu lázeňskému městu Luhačovice a svou stopu zanechal i na dalších místech Čech a Moravy.

Dušan Samo Jurkovič se narodil 23. srpna 1868 v Turé Lúke na Slovensku, zemřel 21. 1947 v Bratislavě. Byl nejen architektem, ale i návrhářem nábytku a etnografem. Jeho stavby mají velmi osobitý styl, který je výrazně ovlivněný lidovou architekturou.

Otec Dušana Jurkoviče patřil k známým slovenským vlastencům, matka byla znalkyní lidového umění. Protože rodina žila na západním Slovensku, velice blízko hranic Uher a Moravy, uměl Jurkovič velmi dobře česky. Po vídeňských studiích přišel na Moravu, kde získal své první zaměstnání u stavitele Urbánka ve Vsetíně. A právě na Moravě poté vznikala jeho nejslavnější díla – žil a tvořil tu až do svých 50 let.

Svou manželku poznal v okruhu českých vlastenců v Brně. Božena Bartelmusová byla vnučkou Josefa Františka Friče, s Jurkovičem žili v Brně a měli tři syny.

Mezi jeho nejznámější a dodnes obdivovaná díla patří především lázeňské budovy v Luhačovicích, turistické chaty Libušín a Maměnka na Pustevnách, Křížová cesta na Hostýně nebo rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm.

O známých i méně známých podrobnostech z jeho života si povídala Markéta Macháčková s Blankou Petrákovou z muzea Luhačovického Zálesí.

Zajímají vás osudy dalších zajímavých osobností, které se narodily ve Zlínském kraji? Najdete je v archivu pořadu Českého rozhlasu Zlín Rodáci známí neznámí.

Spustit audio

Související