Zastupitelé v Uherském Hradišti rozhodli o koupi budovy bývalé Komerční banky

14. leden 2020 09:40

Radnice v Uherském Hradišti koupí za 35 milionů korun budovu ve Svatováclavské ulici, ve které donedávna sídlila pobočka Komerční banky.

Uherské Hradiště koupí budovu bývalé Komerční banky na ulici Svatováclavská. Včera o koupi na mimořádném zasedání rozhodli zastupitelé. Cena památkově chráněné budovy z roku 1926 by se měla pohybovat kolem 35 milionů korun. Dalších dvacet milionů by měla stát rekonstrukce. Proč mělo zájem vedení města nemovitost koupit, vysvětluje starosta Stanislav Blaha z ODS.

„Chceme tam zřídit část pracovišť, které se momentálně nacházejí v jiných budovách na území Uherského Hradiště. Pochopitelně se chceme přiblížit klientovi a centralizovat některé odbory a některé služby tak, aby je zájemci našli na jednom místě,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín Stanislav Blaha.

Čtěte také

V objektu by v budoucnu měl sídlit odbor dopravních a správních agend, útvar interního auditu a oddělení informatiky. Úředníci by se do nového mohli nastěhovat nejdříve v roce 2023.

Komerční banka se z budovy odstěhovala loni, nyní je prázdná. Letos si chce radnice nechat vypracovat studii na zjištění podrobného technického stavu budovy a návrhu jejího využití. Do roku 2021 chce město mít projektovou dokumentaci, pro rok 2022 plánuje stavební úpravy objektu odhadem za téměř 20,7 milionu korun.

Pro rok 2023 předpokládá město vybavení budovy vnitřním zařízením za asi tři miliony korun a stěhování úředníků, načež zřejmě přistoupí k prodeji objektu v Revoluční ulici, z něhož očekává výnos nejméně 22 milionů korun.

Stavba samostatně stojící trojkřídlé patrové budovy podle návrhu Františka Šnajdra začala v roce 1926. Zkolaudována byla o tři roky později, její monumentální vstup vyzdobil sochař Jaroslav Horejc. Do roku 1949 v objektu sídlila pobočka Národní banky, mezi lety 1950 až 1992 pobočka Státní banky. Objekt je nemovitou kulturní památkou, je součástí ochranného pásma městské památkové zóny.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související