Muzeum totality v Uherském Hradišti už v roce 2027. Začne rekonstrukce bývalé věznice

Věznici v Uherském Hradišti čeká zahájení rekonstrukce. Dělníci opraví střechu, do které zatéká. V areálu by mělo vzniknout muzeum totality. Hotovo by mělo být v roce 2027.

Dělníci začnou s rekonstrukcí bývalé věznice v Uherském Hradišti. Úřad pro zastupování státu ve věcích majetkových teď vybírá firmu na opravu střechy, do které zatéká. Dalším krokem bude vyklizení odpadu a zaměření stavby, říká mluvčí úřadu Radek Ležatka.

„Až bude celá budova zaměřená, tak budeme zpracovávat archeologický průzkum a stavebně historický průzkum. Naším cílem je vybudovat v areálu Muzeum totality, které by důstojně připomínalo pohnuté doby, kterými prošla tato věznice,“ sdělil Ležatka Českému rozhlasu Zlín.

Vybudování muzea a celková oprava věznice by mohla být hotová v roce 2027.

Rozhovor o plánované rekonstrukci věznice si poslechněte v záznamu.

V padesátých letech, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí po únorovém převratu v roce 1948 se stala hradišťská věznice místem utrpení stovek lidí z řad politické opozice i lidí zcela nevinných. Do věznice, přináležející budově krajského soudu, byli přiváženi zatčení, zde byli trýzněni a vyslýcháni způsobem, který si v ničem nezadal s vyšetřovacími metodami gestapa. Dosvědčují to řady těch, kteří touto hrůzou prošli.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související