Dopravní stavby 2020 v kraji: obchvat Otrokovic, dálnice u Babic i opravy některých mostů

Silničáři plánují na letošní rok ve Zlínském kraji několik významných investic. Mezi ty největší patří pokračující stavba jihovýchodního obchvatu Otrokovic.

I letos mají silničáři ve Zlínském kraji v plánu opravy, nebo stavby nových silnic a dálnic. Podle šéfa Ředitelství silnic a dálnic Zlínského kraje Karla Chudárka bude, stejně jako vloni, patřit k největším dopravním stavbám regionu i letos jihovýchodní obchvat Otrokovic.

Silničáři na něm začali pracovat už vloni, letos budou pokračovat. Obchvat se v budoucnu stane součástí dálnice D55. V letošním roce budou stavět mosty. Do konce roku by mělo být hotové samotné těleso dálnice a mimoúrovňová křížení. Podle Chudárka by se řidiči měli po obchvatu poprvé projet na jaře příštího roku. Pak se budou ještě dalšího půl roku budovat další nájezdy a podobně.

Čtěte také

Další velkou stavbou stavbou Zlínského kraje je dálnice D55 u Babic na Uherskohradišťsku. Tam už se začalo pracovat také v loňském roce. Na konci roku už začali terén zkoumat pyrotechnici a silničáři se pustili do odstraňování ornice. Na jaře by zde měli nastoupit také archeologové a v létě by pak měla začít samotná stavba. Řidiči by tudy měli projet někdy v roce 2023.

Na stavbě obchvatu Otrokovic plánuje letos proinvestovat Ředitelství silnic a dálnic zhruba 300 milionů korun, celkem pak bude stavba stát přibližně miliardu. D55 u Babic bude stát asi čtyři miliardy korun, z toho letos tam silničáři utratí čtvrt miliardy.

Mezi další plány silničářů v letošním roce patří už především opravy. Mezi ně patří oprava několika stávajících úseků dálnice D55 u Otrokovic. To přijde na přibližně 20 milionů korun. V plánu je letos také kompletní rekonstrukce nábřeží v Rožnově pod Radhoštěm. To je oprava za zhruba 70 milionů korun.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související