Na železničních přejezdech ve Zlínském kraji v loňském roce zemřeli dva lidé

3. leden 2020 14:02

Podle Drážní inspekce byl loňský i předloňský počet nehod na železnici ve Zlínském kraji a počet lidí, kteří při nich zahynuli, ve srovnání s předchozími lety poměrně nízký.

Na železničních přejezdech ve Zlínském kraji loni zemřeli dva lidé, v roce 2018 jeden člověk. Meziročně mírně vzrostl také počet úmrtí v případech, kdy vlak srazil člověka na trati. Loni v kraji při 14 střetech zahynulo 11 lidí, o rok dříve zahynulo při 15 střetech deset lidí. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Drážní inspekce.

Podle mluvčího inspekce Martina Drápala byl loňský i předloňský počet nehod na železnici ve Zlínském kraji a počet lidí, kteří při nich zahynuli, ve srovnání s předchozími lety poměrně nízký. Tragické nehody se staly většinou v místech, která jsou oficiálně veřejnosti nepřístupná.

Čtěte také

„Zákon jasně definuje, kam mají lidé přístup a kam nesmějí vstupovat. Tyto nehody jsou na širé trati, kde si lidé zkracují cestu přes koleje, případně tam mají zvykové cesty, po kterých jsou naučeni chodit do vesnice nebo do města,“ řekl Drápal.

Část obětí železničních neštěstí tvoří sebevrazi. Drážní inspekce však jejich počet statisticky neeviduje. Podle Drápala je mnohdy těžké určit, zda se v konkrétním případě jedná o sebevraždu, nebo nešťastnou náhodu.

Na přejezdech v regionu se loni stalo deset nehod, o rok dříve jich bylo o čtyři méně. Dva lidé z nich v roce 2019 vyvázli se zraněním, v roce 2018 utrpělo při střetech na přejezdech zranění pět lidí. První loňské úmrtí si na přejezdech ve Zlínském kraji vyžádala 1. dubna srážka osobního vlaku s člověkem mezi Kunovicemi a Uherským Hradištěm, druhé 24. července srážka nákladního vlaku s osobou mezi Huštěnovicemi a Starým Městem. „Oba případy se staly v noci,“ uvedl Drápal.

Počet mrtvých na železničních přejezdech v celé republice loni meziročně vzrostl o sedm na 40 lidí. Na křížení železnice a silnice loni Drážní inspekce v tuzemsku zaznamenala 181 nehod, meziročně o 11 více. Mimo železniční přejezdy loni v České republice zahynulo při střetu s vlakem 194 lidí, což bylo meziročně o 18 více. Počet případů střetů vlaku s člověkem činil loni 252, v roce 2018 bylo takových případů 225. Celkový počet nehod a dalších mimořádných událostí na tuzemských drahách, tedy včetně tramvají a metra, loni meziročně vzrostl o 74 na 4709 případů.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související