Pět let poté. I v letošním roce pracovaly ve vrbětickém areálu stovky policistů a hasičů

30. prosinec 2019 16:19

Stovky policistů a hasičů pokračovaly letos ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku, kde před více než pěti lety vybuchly dva sklady s municí, v odstraňování následků neštěstí.

Z místa zřejmě definitivně odejdou v příštím roce. Majitelům by se do užívání měly také vrátit zbývající pozemky, které zasáhla rozmetaná munice. Uvedli zástupci policie a hasičů. „Do 2. ledna jsou prozatím práce kvůli klimatickým podmínkám přerušené, pak se bude rozhodovat, co dál,“ řekl policejní mluvčí Petr Jaroš. Zimní pauza je pro práce v areálu obvyklá.

Jsou v nich zahrnuty práce na ohledání místa činu, plošný sběr a pyrotechnický průzkum, dále ostraha areálu, odvoz a likvidace munice nebo ostraha objektu a ošetřování techniky.
Lenka Javorková, krajská policejní mluvčí

Policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, příslušníci Pyrotechnické služby a policisté ze speciálních pořádkových jednotek letos ve Vrběticích odsloužili zhruba 200 tisíc hodin. „Jsou v nich zahrnuty práce na ohledání místa činu, plošný sběr a pyrotechnický průzkum, dále ostraha areálu, odvoz a likvidace munice nebo ostraha objektu a ošetřování techniky,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

Asi 30 tisíc hodin odpracovali letos v areálu a jeho okolí příslušníci Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR (ZÚ HZS ČR) a jednotky požární ochrany Zlínského kraje.

Čtěte také

Podle Davida Kareše z ZÚ HZS ČR a mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříkové hasiči mimo jiné zajišťují odstraňování sutin a zbytků munice zemní technikou, nakládání a přepravu munice nebo prořezávání náletových dřevin v okolí míst exploze a při plošném pyrotechnickém sběru. Obsluhují také speciální techniku včetně zemního stroje s balistickou ochranou a požárního tanku, v čemž budou pokračovat i příští rok.

Pokud budou povětrnostní podmínky příznivé a nedojde k mimořádné události, měl by podle policie zásah složek integrovaného záchranného systému v areálu a jeho okolí skončit ve druhém čtvrtletí příštího roku. Ještě předtím budou pokračovat práce na ohledání druhého vybuchlého skladu.

„Nalezená munice bude likvidována v dočasné trhací jámě ve vrbětickém areálu a munice, která nebude schopná převozu, bude převezena a zlikvidována ve Vojenském újezdu Libavá. Rovněž bude pokračovat plošný sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum v místech, která jsme ještě neprohledali. Zůstává poslední asi kilometr čtvereční,“ uvedla Javorková.

Při výbuších bylo zasaženo 1319 hektarů půdy, z toho zhruba 341 hektarů přímo v areálu. Majitelům pozemků se od explozí vrátilo do užívání 909 hektarů, dalších 410 hektarů ještě zbývá uvolnit. V nejbližších dnech plánují policisté dát 80 majitelům zpět do užívání asi 43,5 hektaru. Jedná se o 160 pozemků. Zbývající pozemky budou uvolněny až po celkovém ukončení zásahu. V budoucnu by měly získat všechny pozemky a objekty v areálu do svého majetku Vojenské lesy a statky ČR, které na nich plánují hospodařit. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Oba sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související