Postavit novou, nebo opravit starou? Téma krajské nemocnice rezonovalo celým rokem 2019

27. prosinec 2019

Na jaře představena. V létě zastupitelstvem neschválena. V prosinci nečekaně rozhodnuto o její stavbě. Malenovická nemocnice byla tématem číslo jedna v kraji.

Stavět novou nemocnici ve Zlíně nebo rekonstruovat tu stávající? Otázka číslo jedna ve zdravotnictví ve Zlínském kraji v roce 2019. Podle výsledků posledního hlasování krajského zastupitelstva se nemocnice ve Zlíně-Malenovicích stavět bude. Pacienti by mohli novou nemocnici využívat v roce 2025. Nemocnice byla tématem číslo jedna po celý rok 2019 ve Zlínském kraji.

V únoru letošního roku začal hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL spolu s přípravným výborem seznamovat občany v okresních městech s navrženou studií na výstavbu nové nemocnice. Především v Kroměříži se lidé obávali odlivu pacientů i lékařů z města.

Čtěte také

„Tady to ze začátku vypadalo tak, že jako vůbec nepotřebujeme žádnou novou nemocnici. Všechno tady zvládne ta naše. A za všechny chyby, které se tady staly, mohl někdo jiný. To nakonec postupně diskuzí zmizelo a nakonec byla i ta rozprava docela racionální,“ reagoval tenkrát po setkání hejtman Jiří Čunek.

Tentýž měsíc odkoupilo hejtmanství potřebné pozemky ve Zlíně-Malenovicích od soukromých majitelů. Plánovaná nemocnice by měla mít kromě hlavní budovy i deset navazujících křídel. V březnu seznámil veřejnost s konkrétnější podobou areálu člen přípravného výboru Martin Šamaj.

„V srdci, jako centrálního objektu, budou v přízemí urgentní příjem, diagnostická pracoviště a nukleární medicína. O patro výš budou zákrokové sály, jednodenní stacionáře, endoskopické centrum a angiolinky. Ve třetím patře máme intenzivní medicínu a v nejvyšším operační sály,“ přiblížil tehdy Šamaj.

S výsledkem, že se nová krajská nemocnice stavět nebude, končilo zasedání krajského zastupitelstva v červnu. Výstavbu tehdy nepodpořili koaliční partneři z ODS a hnutí ANO. Tvrdili, že modernizace té stávající, by stála méně než nová nemocnice. Zastupitelé se tedy dohodli, že nechají vypracovat novou studii na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice.

„My jsme ten bod chtěli hlasovat, ale nebyl tam žádný příslib, že budeme hlasovat pro. My jsme hned od začátku chtěli dvě relevantní varianty řešení. Buďto rekonstrukce nemocnice ve stávajícím areálu anebo výstavba nové. My chceme, ať je vypracována relevantní alternativa ve stávajícím areálu, což jiným způsobem, než tímto, nešlo,“ uvedl tehdy Pavel Pustějovský z hnutí ANO.

Čtěte také

Nová studie se ale nakonec nevypracovala. V polovině prosince došlo k zásadnímu zvratu. Hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL nechal zařadit hlasování o nové krajské nemocnici do programu jednání na poslední chvíli. Těsnou většinou třiadvaceti hlasů zastupitelé návrh schválili.

Opozici se ale kroky hejtmana Jiřího Čunka nelíbí. Zastupitel Tomáš Pajonk ze strany Svobodní podal podnět ke kontrolní činnosti k ministerstvu vnitra. „Jedná se o to, že podle jednacího řádu to přípustné bylo, ale v zákoně o krajích je explicitně napsáno, že občané mají právo se k jednotlivým bodům vyjadřovat, proto se program jednání dává deset dní dopředu. A myslíme si, že toto právo bylo občanům odepřeno,“ vysvětlil Pajonk.

Předpokládaný harmonogram výstavby nové nemocnice ve Zlíně

Ministerstvo vnitra si vyžádalo dokumenty od krajského úřadu. Lidovecký hejtman Jiří Čunek ale nepřipouští žádné pochybení. Vedení kraje nyní musí vykoupit poslední pozemky, které patří církvi a městu Zlín. Připravují se také na výběrové řízení na projektanta. Podle hejtmana by mohla být nová nemocnice za více než 8 miliard korun hotová v roce 2025.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související