Stará nemocnice nám padá na hlavu, a nové hlasování nebylo nahodilé ani neuvážené, uvedl Jiří Čunek

18. prosinec 2019

Podle hejtmana Jiřího Čunka byla původně schválená studie na opravu stávající nemocnice zbytečná a drahá. Proto ji schválením výstavby nové zrušili.

Krajští zastupitelé v pondělí večer nečekaně schválili výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) to bylo způsobeno především tím, že studii na možnost rekonstrukce stávající nemocnice, kterou dříve odsouhlasilo zastupitelstvo, byla shledána jako zbytečná a drahá.

Abychom ale mohli zrušit tuto studii, tak jsme ji museli něčím nahradit. A tak jsme ji nahradili tedy novým hlasováním, které už dvakrát proběhlo, takže to nebyla nová věc.
Jiří Čunek (KDU-ČSL), hejtman Zlínského kraje

„Baťova nemocnice s tím rozložením, jak je. S tím, jak se lidé převážejí venkem a podobně, je prostě už starý projekt minulého století a ta nová nemocnice z toho tímto způsobem nejde udělat. Takže jsme řekli, že ta studie je vlastně úplně nepotřebná. Protože do toho, abychom postavili jednu budovu, na to nepotřebujeme drahé studie. To můžeme jít do projektu zrovna,“ uvedl Jiří Čunek.

Rada kraje proto podle něj konstatovala, že je to nepotřebné. „Abychom ale mohli zrušit tuto studii, tak jsme ji museli něčím nahradit. A tak jsme ji nahradili tedy novým hlasováním, které už dvakrát proběhlo, takže to nebyla nová věc,“ zdůraznil hejtman.

Čtěte také

Podle něj tedy zastupitelé byli velmi dobře o projektu informováni. Podle Čunka se jen na zastupitelstvu probíral v průběhu roku více než 20 hodin a další dlouhé hodiny ve výborech. „A my už jsme do toho vstoupili pouze tak, že už jsme řekli, že jsme pro novou nemocnici a tím pádem rušíme tu studii,“ vysvětlil.

Hejtman dodal, že hlasování nebylo nahodilé ani neuvážené. „Byla to reakce na to, že jsme při diskuzi zjistili, že se má zrušit ta studie,“ doplnil Jiří Čunek. Zároveň zmínil, že studie by byla mrháním peněz určených pro oblast zdravotnictví. Kraj by podle něj přišla na přibližně 15 milionů korun.

„Stará nemocnice nám padá na hlavu. Jen, abychom ji opravovali a udrželi v provozu, bude stát stovky milionů korun. A každý rok jejího provozu pro nás představuje ohromné ztráty,“ upřesnil.

Někteří změnili názor díky osobní zkušenosti s nemocnicí

Oproti minulým hlasováním byli nečekaně pro novou nemocnici koaliční zastupitel z ODS Stanislav Devátý a opoziční zastupitel Lubomír Vaculín z ČSSD. Podle Čunka v případě Devátého změnila jeho názor osobní zkušenost s nemocnicí. „On v té nemocnici ležel a také jeho žena. A on se mohl seznámit s těmi negativními důsledky toho převážení pooperačním atd. Takže řekl, že už nikdy, že se to musí změnit,“ vysvětlil hejtman.

Čtěte také

„Pan Vaculín říkal něco podobného, že prošel nemocnici, kde byl pozván spolu s ostatními zastupiteli, a když viděl ten stav, kdy už nám trvale praská topení, voda, elektřina, takže jeho svědomí mu nedá, aby tento stav přetrvával další roky,“ objasnil Jiří Čunek.

Jiří Čunek zároveň reagoval na oznámené úvahy hnutí ANO na odchod z koalice kvůli schválení nové nemocnice. „Je to jejich rozhodnutí. O čem si hlasuje ANO, to mně osobně nezajímá. Mě zajímá, o čem hlasuje zastupitelstvo Zlínského kraje a toho se to netýká. Oni se jako koaliční partner už dlouhodobě nechovají, takže to žádné práce nepřeruší, a zcela jistě nás to ani o minutu nezdrží,“ dodal hejtman Jiří Čunek.

Celý rozhovor s Jiřím Čunkem si můžete poslechnout v přiloženém záznamu nebo audioarchivu.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související