První na seznamu. Do zdravotnictví půjde příští rok nejvíce peněz, rozhodli krajští zastupitelé

17. prosinec 2019 06:21
Ilustrační foto

Kraj v pondělí schválil rozpočet na příští rok. Nejvyšší investice míří do zdravotnictví. Investice zamíří i do nemocnice v Malenovicích, kterou zastupitelé schválili.

Nejvyšší investice Zlínského kraje půjdou v příštím roce do zdravotnictví. Rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé při schvalování rozpočtu. V příjmech má úřad získat čtrnáct a půl miliardy korun. Do nemocnic a dalších zařízení investuje 361 milionů korun, říká náměstek hejtmana Jiří Sukop z hnutí ANO.

Největší akcí, kterou teď rozbíháme, je v Uherskohradišťské nemocnici. Je to rekonstrukce budovy, bývalé plicní oddělení. Je to poslední velká budova, kterou tam potřebují zrekonstruovat a opravit.
Jiří Sukop (ANO), krajský radní

„Největší akcí, kterou teď rozbíháme, je v Uherskohradišťské nemocnici. Je to rekonstrukce budovy, bývalé plicní oddělení. Je to poslední velká budova, kterou tam potřebují zrekonstruovat a opravit,“ vysvětlil Sukop.

Oprava bude stát 208 milionů korun. V plánu je také rekonstrukce operačních sálů v kroměřížské nemocnici. Zastupitelé Zlínského také mimo jiné schválili výdaj 21 milionů korun na výstavbu nové nemocnice ve Zlíně - Malenovicích. Její projektovou přípravu přitom letos zastavili. Projekt za 8 miliard přitom zastupitelé včera nečekaně schválili.

Čtěte také

Opoziční zastupitel Michal Dvouletý (Soukromníci) kritizoval, že kraj v roce 2020 utratí za regionální vlaky a autobusy 1,3 miliardy korun, což je přibližně dvakrát více než dosud. Dopravci podle něj nejsou motivováni k tomu, aby dosahovali co nejvyšších tržeb a co nejvíce cestujících.

„Veškeré tržby jsou totiž příjmem Zlínského kraje. Dopravcům by tedy naopak, s trochou nadsázky řešeno, vyhovovalo, aby jezdilo co nejméně cestujících, čímž ušetří na pohonných hmotách a podobně,“ uvedl Dvouletý.

Pro vedení kraje představuje navýšení objednávané veřejné dopravy prioritu. „Věříme, že posílení nabídky vlakových spojů přispěje k zastavení negativního trendu úbytku cestujících a přilákání cestujících nových,“ uvedl před časem hejtmanův náměstek Pavel Botek (KDU-ČSL).

Rozpočet Zlínského kraje pro letošní rok schválili zastupitelé jako vyrovnaný, počítal s příjmy i výdaji 11,972 miliardy korun.

autor: Michal Sladký
Spustit audio

Související