Krajští zastupitelé v pondělí večer nečekaně schválili výstavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích

16. prosinec 2019 17:39
Vizualizace nové Baťovy nemocnice ve Zlíně

Hnutí ANO zvažuje své setrvání v koalici ve Zlínském kraji. Důvodem je dnešní nečekané projednávání a schválení stavby nové nemocnice ve Zlíně za 8 miliard.

Nová nemocnice ve Zlíně-Malenovicích byla v pondělí na krajském zastupitelstvu třiadvaceti hlasy z osmatřiceti přítomných schválena. Toto hlasování přitom nebylo v plánu. Pro novou nemocnici za 8 miliard korun bylo 23 z 38 zastupitelů, proti jich bylo 14 a jeden se zdržel hlasování. Pro nemocnici na rozdíl od minulosti zvedl ruku také zastupitel koaliční ODS Stanislav Devátý a zastupitel opoziční ČSSD Lubomír Vaculín.

Jiří Čunek (KDU-ČSL) předložil zastupitelstvu neplánovaný bod o schválení výstavby nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. Ti museli nejprve schválit zařazení tohoto bodu do programu jednání. „Myslíme si, že o tak důležité věci by se mělo rozhodovat později. Doporučujeme k tomuto bodu zvláštní samostatné jednání,“ uvedl v rozpravě před hlasováním Stanislav Mišák z ČSSD.

Čtěte také

Zároveň navrhl, aby pondělní zastupitelstvo bylo přerušeno. „Mohli bychom o tom v klidu jednat v lednu,“ dodal. Upozornil, že o tak důležité investici by se mělo rozhodovat v klidu. „Kolega Kučera požadoval, abychom předložili podrobnou analýzu, jak to v KNTB je. To je v pořádku. Je to kolos. Lékaři nám odcházejí, cítí nejistotu a tak dále. Vědí, že pak budou zase volby a kdo ví, co bude pak. A oni nechtějí čekat,“ vysvětlil hejtman Jiří Čunek.

„Myslím, že by bylo dobře, to rozhodnutí přijmout. Uleví se nám a půjdeme dál. Toto je přešlapování na místě,“ upozornil. Zároveň podotkl, že to úzce souvisí s rozpočtem, který pondělní zastupitelstvo schválilo. „Jde o ztrátu chuti pracovat v tomto zařízení (stávající KNTB),“ uvedl hejtman. „Naši lidé si zaslouží novou nemocnici,“ dodal Čunek.

Teď se bavíme, že to bude stát osm miliard a nakonec to může být dvanáct.
Jaroslav Kučera (KSČM), zastupitel

Zastupitel Jaroslav Kučera z KSČM upozornil, že nová nemocnice, jako podobné plánované stavby se může nakonec prodražit. „Teď se bavíme, že to bude stát osm miliard a nakonec to může být dvanáct,“ uvedl. Podotkl, že sám byl jako pacient v současné nemocnici, a nemůže říct, že by nebyl spokojen. Podpořil návrh Stanislava Mišáka o odložení rozhodování na leden.

Tomáš Pajonk (Svobodní a Soukromníci) upozornil, že nečekaným zařazením tohoto bodu vzniká do budoucna nebezpečný precedent. „S takovou si nečekaně na zastupitelstvu bude moci v budoucnu předložit k hlasování cokoli a kdykoli,“ zdůraznil.

Výsledek hlasování o nové nemocnici

Zastupitelé si nakonec 23 hlasy odsouhlasili hlasování o výstavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích. „Dnešní program zasedání byl projednán a schválen dopředu. Nechápu, proč je tady předkládán nový bod, zvláště k tak závažné investici,“ zdůraznila zastupitelka Milena Kovaříková z ČSSD. „Pro nás je to neakceptovatelné!“ dodala.

Kovaříková upozornila, že dosud nejsou „na stole“ dva posudky, jak bylo slibováno a jak bylo odsouhlaseno. „Nemám se tedy mezi čím rozhodovat,“ uvedla. „Bylo vypracováno více než patnáct studií v průběhu jednoho roku. To je skutečně dost a mě to stačí,“ reagoval Petr Gazdík z hnutí STAN.

Po krátké rozpravě zastupitelé třiadvaceti hlasy výstavbu nové krajské nemocnice schválili.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související