Projekt nové nemocnice v Malenovicích ještě není úplně ze hry. Ta současná dál funguje, jako doposud

24. červen 2019 09:43

Zlínský kraj do přípravy nové nemocnice investoval téměř 180 milionů korun. Zastupitelé ale její výstavbu neschválili. Chtějí další zhodnocení variant rekonstrukce staré a výstavby nové.

Zlínský kraj novou nemocnice stavět nebude. Rozhodli tak zastupitelé na svém pátečním mimořádném jednání. Kraj přitom vykoupil téměř všechny pozemky v Malenovicích a to ho stálo přes sto sedmdesát milionů. Do samotné přípravy projektu pak dal asi sedm milionů. Otázkou je, co s pozemky. Lidovecký hejtman už několikrát řekl, že mnozí je prodávali jen proto, že na místě vyroste nová nemocnic za osm miliard korun.

Podle Jiřího Čunka by teď bylo správné nabídnout pozemky těmto lidem zpátky. Ovšem není tak úplně jisté, že projekt nové nemocnice v Malenovicích je úplně pohřbený. I ti zastupitelé, kteří stavbu v pátek nepodpořili tvrdí, že až bude hotová skutečně relevantní studie věnovaná modernizaci stávajícího areálu na Havlíčkově nábřeží, bude možné obě varianty posoudit objektivně.

Sledovali jsme on-line: krajští zastupitelé dnes neschválili projekt nové nemocnice v Malenovicích

Zastupitelstvo Zlínského kraje

Zastupitelé Zlínského kraje neschválili stavbu nemocnice ve Zlíně za 8 miliard. Koalice byla rozdělená, pro bylo jen 21 zastupitelů z 41 přítomných. Krajské zastupitelstvo má ale 45 členů, takže pro schválení bylo zapotřebí 23 hlasů.

Život v současném areálu nemocnice poběží dál jako dosud. Kraj musí dál zabezpečovat opravy areálu, stejně jako nakupovat přístroje, materiál a podobně. Hejtmanství dává do oprav v krajské nemocnici ročně asi sto milionů korun a bude je tam dávat dál. Hnutí ANO a další strany, které novou nemocnici nepodpořili, teď budou chtít, aby vznikla studie, která posoudí výstavbu v současném areálu, tedy prostorové a objemové možnosti. Otázkou je, jak na takový požadavek budou slyšet ti z koalice, kteří preferují novou nemocnici v Malenovicích.

Například hejtman těsně po pátečním hlasování vstřícný k této možnosti příliš nebyl. V pátek mimo jiné řekl, že je nesmysl vypracovávat investiční záměr na rekonstrukci areálu, že všechno bude dražší. Také ale nedokázal upřesnit, jestli projekt nové malenovické nemocnice bude opětovně navrhovat.

Spustit audio

Související