Dopadneme jako brněnské nádraží, reagoval Čunek na schválení zakázky na studii modernizace nemocnice

26. listopad 2019 15:42

Termín pro vyhotovení studie stanovil kraj na duben až říjen příštího roku. Předcházet mu bude samotná soutěž, její vyhodnocení a podepsání smluv.

Radní Zlínského kraje schválili zahájení veřejné zakázky na komplexní zpracování studie týkající se modernizace a dostavby Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně. Zakázka bude mít podobu otevřeného nadlimitního řízení včetně zadávací dokumentace. „Její předpokládaná hodnota je sedm milionů korun,“ řekl novinářům náměstek hejtmana Jiří Sukop (ANO).

Před vypsáním zakázky podle něj krajský úřad zvolil metodu předběžných tržních konzultací. „Při komunikaci s potenciálními zájemci vyplynula řada otázek, které do toho zadání teď byly už zapracovány. U předběžných konzultací tam byl příliš velký rozptyl v nabídkách, tak od 1,8 milionu až do 30 milionů korun. Takže i proto říkáme všichni, že to asi byl správný krok, aby se to trošku vymezilo, zúžilo a zpřesnilo,“ uvedl Sukop.

Čtěte také

Pro vyhodnocení podaných nabídek bude mít kraj dvě stěžejní kritéria. „Jedno je cena a druhé kvalifikační předpoklady,“ řekl náměstek. Termín pro vyhotovení studie stanovil kraj na duben až říjen příštího roku. Předcházet mu bude samotná soutěž, její vyhodnocení a podepsání příslušných smluv.

Studie by měla podle Sukopa obsahovat zejména stavební řešení areálu, harmonogram výstavby s podmínkou průběžného poskytování zdravotní péče, návrh medicínského modelu, návrh majetkoprávního řešení, stanovení nákladů a investičního modelu postupné modernizace nemocnice. Vypracování studie schválili krajští zastupitelé v září. Schválení studie navrhl na zastupitelstvu Sukop, podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) je zbytečná a hlasoval tehdy proti ní.

„Dopadneme jako brněnské nádraží, neschopní politici požadují stále nějaké studie do šuplíku a nádraží je v nedohlednu. Ovšem, když se nejezdí, tak se dá jít pěšky, ale když se neléčí, tak se umírá,“ vysvětlil Jiří Čunek.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

Koalice lidovců, ANO, STAN a ODS zůstává v názoru na nemocnici rozdělená. Hejtman prosazuje stavbu nové nemocnice ve Zlíně-Malenovicích, oprava a dostavba současného areálu by podle něj byla dražší a delší. ANO však bylo na červnovém zastupitelstvu proti výstavbě, stejně tak zastupitel za ODS Stanislav Devátý a opozice. Investiční záměr pro stavbu krajské nemocnice za osm miliard korun proto neprošel. Pro stavbu nemocnice hlasovali lidovci, STAN, radní Jan Pijáček (ODS) a dva zastupitelé opoziční SPD. Čunek tehdy postup koaličních partnerů označil za podraz.

Vizualizace původních plánů na rekonstrukci stávající Baťovy nemocnice

Opozice a ANO však podotýkají, že zatímco varianta nové nemocnice byla podrobně zpracována, rekonstrukcí KNTB se nikdo pořádně nezabýval, jen se upravila cena podle původního generelu, který je podle Čunka zastaralý. Vypracování studie podle Sukopa zajistí srovnatelné varianty, které bude moci posoudit nezávislá autorita, což následně umožní zastupitelům se ve věci kvalifikovaně rozhodnout.

autoři: Český rozhlas Zlín , Veronika Žeravová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související