Bude viditelnější a mnohem jednodušší. Vsetín odmítl seniorskou obálku a vydá vlastní senior kartu

25. listopad 2019 12:38

Senior karta první pomoci bude poprvé představena ve středu 4. prosince od 14 hodin v domě kultury. Zde získají svou kartu včetně informací o jejím používání.

Více než dva tisíce zdravotních karet pro seniory nechala vytisknout vsetínská radnice. Inspirovala se seniorskou obálkou, kterou před časem vytvořilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Na rozdíl od ministerské verze má ta vsetínská minimalistickou podobu, záchranáři některé kolonky vynechali. A karta tak obsahuje jen to, co je skutečně nutné. Je přehlednější jak pro seniory, tak i pro ty, kdo přijdou pomoci.

„Lednice je bílá, takže na ní by ta karta mohla být dobře vidět,“ zda karta udrží na lednici, zkoušela paní Hana. „Instrukce jsem nedostala, ale řekla bych, že je to zcela přehledné a i senior je schopný se v tom vyznat,“ konstatovala. Karta na bílém podkladu je dobře vidět, jelikož je červené barvy.

Vsetínská senior karta

Rozdíl oproti klasické seniorské obálce je znatelný. „Je na ní piktogram červeného kříže, aby všichni hned věděli, kdyby se něco stalo, co mají dělat a k čemu slouží,“ vysvětlila místostarostka Vsetína Simona Hlaváčová z KDU-ČSL.

Zároveň vysvětlila, proč se Vsetín rozhodl v tomto projektu vydat vlastní cestou. „Hlavní důvod byl, aby to bylo praktické. Ptali jsme se záchranářů i seniorů. A když nám řekli, že těm seniorským obálkám moc nerozumí, zejména těm formulářům, že se toho bojí, navíc, že je tam malé písmo, tak jsme si řekli ne, my na to musíme jít jinak. Musíme to udělat jednodušší tak, aby to sloužilo lidem, protože pro ně to právě je,“ vysvětlila Hlaváčová.

Seniorská obálka a seniorská karta se liší. „U nás je tam velké písmo, aby senioři si to mohli přečíst a věděli, co mají vyplnit. Je to uděláno jednoduše. Takže u léků, jako je třeba inzulín, stačí jen zaškrtnout křížkem políčko, není potřeba nic vypisovat,“ uvedla místostarostka.

Vsetínská senior karta i s formulářem

„Barevně označená, oproti těm, co přišly z ministerstva, je podstatně výraznější, takže když leží kdekoliv, tak je velmi dobře viditelná. Proto byly zvoleny tyto výrazné barvy. A pak je tam podstatně větší kolonka, kde došlo k úpravě, které léky ten člověk užívá,“ zmínil výhody lékař záchranné služby Vsetín Daniel Bělov.

Podle něj v klasické seniorské obálce právě na toto bylo vyhrazeno jen malé místo. „Byly tam zhruba jen tři čtyři kolonky. Na první pohled ta naše je jednodušší a daleko přehlednější a daleko výraznější,“ zdůraznil lékař. Formát seniorské karty se chystají ve Vsetíně otisknout také v městském zpravodaji a zveřejnit na webu města tak, aby její zmenšenou formu mohli mít lidé pořád u sebe, třeba v peněžence.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související