Rada kraje odvolala ředitele Sociálních služeb Uherské Hradiště Vajdíka. Porušil zákoník práce

25. listopad 2019 17:12

Vajdík podle vedení Zlínského kraje nezvládal řízení tak velké organizace. Navíc prý také porušil zákoník práce a způsobil škodu přes šest milionů korun.

Krajští radní v pondělí odvolali ředitele Sociálních služeb Uherské Hradiště Bronislava Vajdíka. Českému rozhlasu to potvrdila radní pro sociální věci Michaela Blahová z KDU-ČSL. Vajdík se zatím ke krokům rady nechce vyjadřovat. Blahová vysvětluje, co radní k rozhodnutí vedlo.

„Rada Zlínského kraje odvolala pana ředitele. Nezvládl řízení tak velké organizace. Porušil zákoník práce a další nezvládnutí dotačních podmínek. To znamená, že na organizaci to má dopad 6,3 milionu korun,“ uvedla krajská radní Michaela Blahová (KDU-ČSL).

Hmotnou odpovědnost jeho osoby jako statutárního orgánu jsme zatím neřešili.
Jiří Sukop (ANO), krajský radní

Jestli bude muset Bronislav Vajdík škodu nahradit, zatím není jasné. „Svými rozhodnutími způsobil škodu organizaci. Hmotnou odpovědnost jeho osoby jako statutárního orgánu jsme zatím neřešili,“ uvedl pro Český rozhlas Zlín krajský radní odpovědný za finance Jiří Sukop z hnutí ANO.

Kvůli porušení zákoníku práce musí organizace podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) odvést 1,3 milionu korun, a to především z peněz, které byly určeny na platy zaměstnanců. „To je povinnost ze zákona v rámci toho, že zákon byl porušen,“ řekl hejtman.

Čtěte také

Radní se zabývali ještě dvěma dotacemi, které podle Čunka musely Sociální služby Uherské Hradiště kvůli špatnému řízení organizace vrátit. „Bylo to dvakrát 2,5 milionu korun. Jednou to byly peníze, které se musely vrátit na ministerstvo (práce a sociálních věcí), to znamená, že se bohužel nepoužily v kraji pro naše potřebné, tedy sociálně potřebné nemocné lidi. A jednou to byla dotace, kterou musely vrátit kraji. Bylo tam podobné pochybení,“ uvedl Čunek.

Jiří Čunek: nedostatky v řízení se poslední rok kupily

Pochybení ve vedení a řízení organizace odmítli podle něj krajští radní dále tolerovat. „Proto byl pan ředitel Vajdík odvolán. Jak se ukázalo za poslední rok, nakupily se nedostatky v řízení až takovým způsobem, že jsme přesvědčeni, že řízení této organizace musí být změněno,“ řekl hejtman. Nevyloučil však, že pochybení mohl způsobit nejen Vajdík, ale i jeho podřízení, které nedokázal uřídit. Zdali bude muset Vajdík škodu nahradit, není zatím jasné.

Krajští radní také schválili vypsání výběrového řízení na nového ředitele Sociálních služeb Uherské Hradiště. „Bude vyhlášeno tento týden,“ doplnil Čunek. S ukončením podání nabídek počítají radní v lednu.

Sociální služby Uherské Hradiště zajišťují péči zejména seniorům a lidem se zdravotním postižením v obtížných životních situacích. Ve svých zařízeních poskytují více než dvacítku zaregistrovaných sociálních služeb pro zhruba 1300 uživatelů. Provozují mimo jiné čtyři domovy seniorů, dva domovy se zvláštním režimem, deset domovů pro lidi se zdravotním postižením, čtyři chráněná bydlení a také sociálně terapeutickou dílnu.

autoři: Veronika Žeravová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související