Soud k případu úmrtí při zlínské rally: Za újmu způsobenou autem odpovídá i jeho provozovatel

19. listopad 2019 16:53

Nejvyšší soud v Brně se zabýval dovoláním společnosti, jejíž auto v roce 2012 při rychlostní zkoušce Barum Czech Rallye Zlín vyletělo z trati a usmrtilo jednoho z diváků.

Za nemajetkovou újmu způsobenou při havárii závodního automobilu může odpovídat nejen pořadatel rallye, ale také provozovatel vozidla. Nejvyšší soud zamítl dovolání společnosti Roto Plzeň, provozující auto, které v roce 2012 při rychlostní zkoušce Barum Czech Rallye Zlín vyletělo z trati a usmrtilo diváka. Rozhodnutí je dostupné na úřední desce.

Kauzu řešily Okresní a Krajský soud v Plzni. Vdova i dcera zemřelého diváka vysoudily od provozovatele vozidla jako náhradu nemajetkové újmy každá 240 tisíc korun. Auto podle verdiktu havarovalo po chybě řidiče. Pořadatel závodu se při vytyčování trati nedopustil pochybení, usmrcený muž stál v prostoru vymezeném pro diváky.

Čtěte také

Plzeňské soudy dospěly k závěru, že automobil neztrácí charakter motorového vozidla ve smyslu občanského zákoníku jen tím, že je použit k závodu. Jeho provozovatel proto i při rallye odpovídá za škodu vzniklou zvláštní povahou provozu automobilu.

Podle dovolání plzeňské společnosti za škodu odpovídá jen pořadatel závodu. Rychlostní zkouška slouží k maximálnímu využití potenciálu závodního automobilu, vybočení vozu z dráhy lze očekávat, proto prý nejde o běžné užití dopravního prostředku, ale o zvlášť nebezpečný provoz.

Vůz sice v danou chvíli nesloužil k přepravě osob nebo zboží z místa na místo, ale k provozování motoristického sportu při automobilové soutěži, to však vůz nezbavovalo jeho povahy motorového vozidla, které je nadáno vlastnostmi, pro něž je jeho provoz pokládán zákonem za nebezpečný.
Úryvek z odůvodnění Nejvyššího soudu

Nejvyšší soud však verdikt potvrdil. „Vůz sice v danou chvíli nesloužil k přepravě osob nebo zboží z místa na místo, ale k provozování motoristického sportu při automobilové soutěži, to však vůz nezbavovalo jeho povahy motorového vozidla, které je nadáno vlastnostmi, pro něž je jeho provoz pokládán zákonem za nebezpečný,“ stojí v rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Havárie vedla k předčasnému ukončení závodu. Tragédie se udála u Žlutavského lomu při erzetě Halenkovice. Auto v rychlosti zhruba 160 kilometrů za hodinu vyletělo ze silnice, kutálelo se a dostalo se do divácké zóny.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související