Byl jsem asi pro vedení Zlínského kraje dlouhodobě nepřijatelný, říká ke svému odvolání Bronislav Vajdík

27. listopad 2019 12:32

Bývalý ředitel Sociálních služeb Uherské Hradiště Bronislav Vajdík připouští pochybení. Důvody pro jeho odvolání jsou prý ale zástupné. Krajští radní jej z funkce sesadili v pondělí.

Bývalý ředitel Sociálních služeb Uherské Hradiště Bronislav Vajdík považuje důvody pro své odvolání za zástupné. Vajdíka odvolala Rada Zlínského kraje v pondělí. Podle radní Michaely Blahové z KDU-ČSL porušil zákoník práce a organizace kvůli tomu přišla o více než šest milionů korun. Podle Vajdíka šlo o dvě pochybení z let 2017 a 2018.

V prvním případě nechtěl přistoupit na požadavek odborů, aby zaměstnanci dostali tři dny sick day navíc. Důvodem bylo, že by nebyl schopen zajistit směny. Přistoupil ale na návrh právničky odborů a přidal zaměstnancům den dovolené navíc.

Čtěte také

„Je pravdou, že jsme si jako organizace měli zajistit na to jiné právní názory, a jiné právní výklady. Protože organizace, která je příspěvková a čerpá státní dotaci, tak tento den dovolené navíc mít nemůže. Může mít sickday, ale nemůže mít den dovolené navíc,“ vysvětlil pro Český rozhlas Zlín Bronislav Vajdík.

Ke druhému pochybení došlo při přebudování části domova pro seniory v Nezdenicích na zvláštní režim pro lidi s demencí. Organizace nepožádala o snížení kapacity domova před rekonstrukcí, ale až po ní. V tomto případě ale podle Vajdíka zákonné normy neporušila. Jako křivdu své odvolání ale Vajdík nevnímá.

Spíš to vnímám, že jsem jako ředitel, byl pro vedení Zlínského kraje dlouhodobě nepřijatelný.
Bronislav Vajdík

„Spíš to vnímám, že jsem jako ředitel, byl pro vedení Zlínského kraje dlouhodobě nepřijatelný. Všichni lidé, kteří mě dlouhodobě znají, tak vědí, že jsem nezpůsobil, a určitě ne vědomě, nic, čím bych chtěl poškodit lidi se zdravotním postižením, seniory nebo zaměstnance organizace, to rozhodně ne,“ dodal Vajdík.

Krajští radní také schválili vypsání výběrového řízení na nového ředitele Sociálních služeb Uherské Hradiště. „Bude vyhlášeno tento týden,“ uvedl hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL. S ukončením podání nabídek počítají radní v lednu.

Sociální služby Uherské Hradiště zajišťují péči zejména seniorům a lidem se zdravotním postižením v obtížných životních situacích. Ve svých zařízeních poskytují více než dvacítku zaregistrovaných sociálních služeb pro zhruba 1300 uživatelů. Provozují mimo jiné čtyři domovy seniorů, dva domovy se zvláštním režimem, deset domovů pro lidi se zdravotním postižením, čtyři chráněná bydlení a také sociálně terapeutickou dílnu.

autoři: Michal Sladký , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související