Začala platit aktualizovaná vyhláška o omezení pohybu psů ve Zlíně. Kvůli vlně odporu ještě možná dozná změn

27. listopad 2019 11:00

Město vymezilo další dvě plochy, kde lidé ve městě nesmí venčit psy. Proti se postavila část obyvatel, kteří chtějí s magistrátem ještě jednat o úpravách vyhlášky.

Ve Zlíně od středy lidé nesmějí venčit psy na dvou nových místech. Začala platit aktualizace vyhlášky o volném pohybu psů. Například na největším zlínském sídlišti Jižní Svahy. Tady se doposud psi na části zelených ploch mohli na vodítku pohybovat a tím i venčit. Teď do vymezené části platí absolutní zákaz vstupu. Aktualizovaný zákaz vstupu mají pejskaři také na zatravněné plochy nového náměstí v Malenovicích.

Město aktualizací vyhlášky reagovalo na požadavky obyvatel města na bezpečnost v parcích, zejména dětí. V každém případě měla podle náměstka primátora Bedřicha Landsfelda ze Starostů a Nezávislých novela vyhlášky důvody dva. Prvním byla legalizace nových psích hřišť, která radnice v posledních třech letech po městě postupně buduje. Tím druhým pak bylo kromě obavy o děti, stížnosti na psí exkrementy, které na travnatých plochách ve městě zůstávají.

Čtěte také

V krajském městě je aktuálně registrováno asi šest tisíc psů. A v různých částech Zlína je pro jejich volný pohyb k dispozici několik psích louček. Jedno hřiště nově vzniklo také na Jižních Svazích. Ovšem přímo v centru města taková volná zóna pro psy chybí. Radnice prozatím podle Bedřicha Lansfelda nenašla vhodný pozemek.

Proti aktualizaci vyhlášky výrazně vystupuje iniciativa - I pes je Zlín. Cílem aktivistů je, alespoň podle jejich facebookové stránky, změna vyhlášky a vyčlenění adekvátního prostoru pro trávení volného času rodin i s jejími čtyřnohými členy.

Chtějí, aby vedení radnice obecně vnímalo psy pozitivně jako právoplatné členy města a nedefinovalo je jako problém. Právě díky této iniciativě, je magistrát, podle primátora Jiřího Korce z hnutí ANO, ochoten jednat o případných kompromisech a budoucích úpravách vyhlášky. Nejbližší jednání má být právě tento pátek. A obě strany, tedy radnice i zástupci iniciativy tam představí své pozměňovací návrhy.

Podle aktualizované vyhlášky se na území města nesmí pohybovat psi bez vodítka. Samozřejmě jsou výjimky například pro asistenční psy. Volný pohyb umožňuje vyhláška jen na vymezených a ohraničených plochách psích hřišť a louček nebo například na části Benešova nábřeží. Naopak naprostý zákaz vstupu mají psi kromě zmíněných Jižních svahů a Malenovic například do Sadu Svobody a Parku Komenského.

autor: Miroslav Urubek
Spustit audio

Související