Nechápu vlnu odporu, která se zdvihla proti aktualizované vyhlášce o volném pohybu psů, říká Bedřich Landsfeld

7. listopad 2019

Zlín aktualizací vyhlášky z roku 2006 vymezil nové plochy pro volný pohyb psů a také ty, kde se nově venčit nesmějí. Podrobnosti k ní vysvětlil náměstek primátora Zdeněk Landsfeld.

Zlín přistoupil k aktualizaci vyhlášky o volném pohybu psů ve městě z roku 2006. Nově nebudou moci chovatelé své miláčky pustit na volno na travnaté ploše na náměstí v Malenovicích a v centrálním parku na Jižních Svazích.

Zlín omezuje pohyb psů v centru města i na sídlištích. „Nepřijímáme novou vyhlášku, vyhláška o volném pohybu psů existuje už od roku 2006. Takže nejde vůbec o nic nového, my jsme ji pouze aktualizovali,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín náměstek primátora za hnutí STAN Bedřich Landsfeld.

Důvody pro aktualizaci zmíněné vyhlášky byly podle něj dva. „Ten hlavní, primární, že jsme chtěli zlegalizovat existenci psích hřišť, která v posledních třech letech postupně ve městě budujeme. Chtěli jsme, aby byly jasně definovány plochy, které jsou oplocené, ohraničené a vysloveně určené jako psí hřiště pro majitele psů, kde si mohou hrát a volně běhat,“ uvedl náměstek.

Kromě toho, že určujeme a rozšiřujeme plochy určené přímo pro psy, tak naopak dvě plochy rozšiřujeme na těch místech, kde nemohou psi běhat.
Bedřich Landsfeld (STAN), náměstek zlínského primátora

Poslední taková plocha, kterou bude město otevírat v letošním roce, bude navíc vybavena prvky agility. „To znamená také ty výcvikové prvky, kde mohou majitelé své miláčky pořádně protáhnout i po té fyzické stránce,“ upřesnil Landsfeld. Zároveň zdůraznil, že nechápe vlnu odporu, která se proti aktualizované vyhlášce objevila. „Pro nás toto bylo tím primárním důvodem, proč jsme přistoupili k novelizaci již dávno platné vyhlášky,“ zdůraznil náměstek zlínského primátora.

„Samozřejmě jsme také terčem kritiky z opačné strany od občanů. Jsou to často maminky s dětmi, které si stěžují na to, že v těch místech, kde je větší koncentrace dětí, kde si často hrají, tak tam jim zase vadí, že dochází ke kontaktu se psy. A nejen s nimi, více stížností je na exkrementy, které tam často zůstávají a pro ty děti to není samozřejmě ani hygienické, ani komfortní,“ dodal Landsfeld.

Čtěte také

Město podle něj chtělo novelizací vyhlášky vyjít vstříc oběma stranám. „Kromě toho, že určujeme a rozšiřujeme plochy určené přímo pro psy, tak naopak dvě plochy rozšiřujeme na těch místech, kde nemohou psi běhat,“ upřesnil. Jednou takovou je nové náměstí ve Zlíně-Malenovicích, kde na travnatých plochách nesmějí volně běhat psi. „Na zpevněných plochách ale mohou na vodítku chodit,“ doplnil.

Druhou takovou plochou je část Centrálního parku na Jižních Svazích ve Zlíně. „To souvisí s tím, že právě v opačné části jsme zřídili, a teď budeme otevírat, zmíněné hřiště pro psy s agility prvky. Takže, aby to bylo vyvážené, bude tam prostor, který je vyloženě pro pejskaře a naopak jiný prostor, který vyhrazujeme pro děti,“ popsal situaci Bedřich Landsfeld.

„V těch vyčleněných plochách vyhrazených pro psy mohou pobíhat volně, aportovat atd. A nemusí mít ani náhubek. Co se týče náhubků, dostali jsme i řadu podnětů od obyvatel, aby psi měli povinně náhubky vždy a za každé situace. To si ale nemyslíme, že je nutné. Nicméně, přistoupili jsme ještě na jedno omezení, které také upravujeme touto vyhláškou, a to je, že pokud uvážete psa například před samoobsluhou, tak v ten moment, kdy je uvázán a bez dohledu, tak musí ten náhubek mít,“ řekl Landsfeld.

Další plochy pro psy v centru město hledá. Zatím beznadějně

Město podle něj hledá další plochy, kde by především psí hřiště mohlo zřídit. „Hledáme nějaké plochy v centru, ale zatím beznadějně, protože v centru je také velké množství psů a situace si to žádá. Takže pokud nalezneme vhodné místo, tak určitě v tom budeme pokračovat,“ ujistil.

Dohled na dodržování vyhlášky má ve své kompetenci městská policie. Nejčastěji používané je pouze upomenutí, druhá je sankce, kterou mohou strážníci udělit na místě a v případě nějakého většího problému je tam i možnost správního řízení
Bedřich Landsfeld (STAN), náměstek zlínského primátora

Názory na novelizaci vyhlášky se mezi Zlíňany různí. Zejména pejskaři se pak ptají, na co magistrát používá tři miliony korun, které vybere z poplatků za psy. „Na to nelze jednoznačně odpovědět, protože ty peníze, které se vyberou, jsou obecným příjmem rozpočtu města Zlína. A nejsou adresovány na konkrétní věc,“ odpověděl náměstek primátora. „Kolik přesně nás stojí psíčkaři ve městě, to se nedá říct,“ dodal s tím, že je třeba udržovat trávníky, koše na exkrementy atd.

Novelizovaná vyhláška se nemění stran sankcí za její nedodržování. „Dohled má ve své kompetenci městská policie. Ze své vlastní zkušenosti vím, protože jsem také pejskař, že hrozí tři různé postupy. Nejčastěji používané je pouze upomenutí, druhá je sankce, kterou mohou strážníci udělit na místě a v případě nějakého většího problému je tam i možnost správního řízení,“ vyjmenoval. Ve Zlíně je v současnosti registrováno přibližně 6 tisíc psů.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v přiloženém audiosouboru nebo v našem audioarchivu.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související