Lidé v Kroměříži upozornili na tristní chování lidí bez domova. Město se snaží najít dlouhodobější řešení

1. červenec 2024 12:00

Větší města se potýkají s problémy s lidmi bez domova. Oni sami se často pohybují na hraně zákona a z bludného kruhu závislosti neznají východisko. Problémy se nevyhnuly ani Kroměříži, kde je situace podle místních občanů dlouhodobě opravdu velmi nepříjemná.

Občané Kroměříže mají už několik let velký problém s místními bezdomovci a na neúnosnou situaci si stěžují v petici. V polovině května za pouhých pět dní sesbírali 139 podpisů. Upozorňují na znečišťování veřejného prostranství, výkaly, veřejné pohoršení nebo užívání návykových látek na veřejnosti – to vše přímo v centru města a například i v Podzámecké zahradě, která by měla být pro místní i turisty oázou klidu.

Jak uvádí místostarosta Kroměříže Pavel Motyčka z KDU-ČSL, základní problém s bezdomovci je v nesystémovosti pomoci těmto lidem. Bezdomovci totiž dostávají zdarma jídlo i oblečení, mohou využít i veřejné sprchy, takže nemají důvod se registrovat na úřadech a žádat o dávky. Kroměříž má navíc zatím jen jednu terénní pracovnici, která je s bezdomovci v kontaktu.

Pavel Motyčka také uvádí, že pomoci lze jen těm lidem, kteří chtějí, což je v případě kroměřížských bezdomovců jen malé procento. Město si také uvědomuje, že přímé restrikce v podobě zásahu policie k řešení nevedou, protože bezdomovci se díky nim jen stěhují mezi různými lokalitami a pokuty nejsou schopni platit. Proto chystá a postupně realizuje sadu opatření, které problém sice zcela nevyřeší, ale dlouhodobě situaci určitě pomůže.

Přímo za skupinou lidí bez domova se v doprovodu terénní sociální pracovnice otrokovické Charity Zuzany Polame vydala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Markéta Macháčková. O situaci mluvila také s místními občany a s místostarostou města Pavlem Motyčkou, který má tuto problematiku v kompetenci. Poslechněte si reportáž i rozhovor.

Kroměříž, bezdomovci u výdejny jídla
Spustit audio

Související