KROMĚŘÍŽ - příběhy, životy a osudy významných osobností

Kroměříž je město ve Zlínském kraji. Leží na řece Moravě při jižním konci Hornomoravského úvalu a zároveň v jižním cípu úrodné Hané. Žije zde přibližně 28 tisíc obyvatel. Městu se přezdívá Hanácké Athény.

Osobnosti, které se v Kroměříži narodily, nebo zde žily a tvořily:

Jana Andresíková

Jana Andresíková

Narozená 02. 04. 1941 v Kroměříži, zemřela 31. 10. 2020 v Mělníku. Česká herečka. Po studiu na Pedagogické fakultě studovala herectví na JAMU v Brně, kterou dokončila v roce 1964. Ztvárnila velkou řadu filmových a televizních rolí, kde se objevovala zejména v drobnějších úlohách. Mezi její nejznámější role, patří čarodějnice v seriálu Arabela. Její výrazně zabarvený hlas se často uplatňoval v dabingu a před rozhlasovým mikrofonem. V roce 2010 jí byla udělena Cena Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

Karel Bednařík

Narozen 19. 12. 1920 v Holešově, zemřel 26. 02. 2011 v Kroměříži. Palubní střelec a navigátor. Na podzim 1939 se rozhodl, že odejde do zahraničního odboje. Po krátkém pobytu ve výcvikovém táboře u Krakov odjel do Francie. Po ústupových bojích odplul 28. června 1940 do Velké Británie, kde se účastnil dvou operačních turnusů. Po návratu do Holešova chtěl v roce 1948 emigrovat, ale byl zatčen. Musel pracovat v dělnických profesích. V roce 1991 byl Karel Bednařík rehabilitován a povýšen do hodnosti plukovníka ve výslužbě. Zemřel v nemocnici v Kroměříži.

Marie Ebner von Eschenbach

Narozena 13. září 1830 ve Zdislavicích na Kroměřížsku, zemřela 12. března 1916 ve Vídni. Byla velmi významnou moravskou spisovatelkou, která však psala německy. Roku 1911 se dokonce dočkala nominace na Nobelovu cenu v kategorii literatura. Psala nejen beletrii, ale I povídky, romány, divadelní hry  a aforismy. Její hrobku ze Zdislavicích se nyní snaží opravit dobrovolníci ze spolku Czech National Trust. Reportáž o této hrobce i životní příběh Marie Ebner von Eschenbach najdete ZDE.

Zdeněk Junák

Zdeněk Junák

Narozen 06. 12. 1951 v Kroměříži. Herec, dabér a rozhlasový moderátor. Jako chlapec hrál také v několika dětských rolích. Maturoval v roce 1970 na gymnáziu v Uherském Hradišti. Těsně před maturitou se rozhodl pokusit se o přijetí na JAMU. Jeho první místem po studiu se stalo Divadlo pracujících v tehdejším Gottwaldově. Od roku 1992 působí jako člen Městského divadla v Brně. Televizním divákům je nejvíce znám coby četník Ambrož ze seriálu Četnické humoresky, nebo jako hlas tváře teleshoppingu Horsta Fuchse. Jeho hlas znají posluchači i z pořadů Českého rozhlasu.

Karel Kachyňa

Karel Kachyňa

Narozen 01. 05. 1924 ve Vyškově, zemřel 12. 03. 2004 v Říčanech. Český filmový režisér a scénárista. Dětství strávil ve Vyškově a v Dačicích, později se přesunul do Kroměříže. V letech 1947 až 1951 studoval FAMU. Nejprve se věnoval tvorbě dokumentů, poté výhradně režírování filmů. V polovině padesátých let se proslavil filmy Král Šumavy a Práče. Největší devizou Karla Kachyni je přesné a výrazné postižení psychologie postav. Za dlouholetý umělecký přínos českému filmu dostal Českého lva a později na MFF Karlovy Vary dostal zvláštní cenu za dlouholetý přínos světové kinematografii. Vzpomínky Karla Kachyni na Kroměříž si můžete poslechnout ZDE.

Andrea Kalivodová

Andrea Kalivodová

Narozená 24. 11. 1977 v Kroměříži. Česká operní pěvkyně-mezzosopranistka. Absolvovala brněnskou konzervatoř a pražskou HAMU. Od roku 2003 působila jako sólistka Státní opery v Praze. Nyní je sólistkou Národního divadla v Praze, vystupuje na dalších českých scénách a mnohokrát koncertovala i v zahraničí. Mezi její nejvýznamnější role patří Carmen. Je laureátkou několika významných pěveckých soutěží doma i v zahraničí.

Theodor Kohn

Narozen 22. 03. 1845 v Březnici, zemřel 03. 12. 1915 v Ehrenhausenu (Rakousko). Arcibiskup. Studoval na nižším gymnáziu ve Strážnici, poté nastoupil na kroměřížské piaristické gymnázium. V roce 1875 získal doktorát teologie v Olomouci. Byl uznávaným odborníkem v oblasti kanonického práva a významným mecenášem umění. Dal do pořádku arcidiecézní hospodaření. Nechal opravit a upravit Arcibiskupský zámek a Květnou zahradu v Kroměříži. Spolufinancoval založení Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Později byl donucen k rezignaci kvůli svým rozporům s vídeňským dvorem. Dožil na svém zámku ve Štýrsku.

František Kožík

František Kožík - snímek ze 40. let

Narozen 16. 05. 1909 v Uherském Brodě, zemřel 05. 04. 1997 v Praze. Spisovatel a esperantista. Školní docházku započal v roce 1915 na cvičné škole při Kroměříži. Poté v roce 1919 nastoupil na gymnázium v Uherském Hradišti a maturoval v Brně. Na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v roce 1931 získal titul doktora práv. Později byl rozhlasovým režisérem. Za protektorátu byl dramaturgem propagandistických rozhlasových skečů. Jeho nejznámější dílem byl román Největší z Pierotů. Spekuluje se, že František Kožík mohl být biologickým otcem zpěváka Mikiho Volka.

Karel Kryl

Karel Kryl

Narozen 12. 04. 1944 v Kroměříži, zemřel 03. 03. 1994 v Mnichově. Český básník a písničkář. Karel Kryl chtěl být zpočátku hrnčířem po pradědečkovi, posléze se ale rozhodl věnovat hudbě a poezii Jeho první deska byla vydána půl roku po srpnové invazi v roce 1968. O rok později odjíždí na písničkářský festival do Západního Německa. Po dvou týdnech se rozhodl podat si žádost o politický azyl a v Německu zůstal. Nepožádal o německé občanství, protože by přišel o československé a toho se nevzdal po celý exil Mnohé jeho písně zlidověly a staly se z nich symboly boje proti totalitní moci. Rozhovory s těmi, kteří ho znali a měli rádi, najdete ZDE.

Miloš Macourek

Na stanici Jojko jsou k vidění například Mach a Šebestová

Narozen 02. 12. 1926 v Kroměříži, zemřel 30. 09. 2002 v Praze. Český dramatik a básník. Část dětství prožil ve Frenštátě pod Radhoštěm. Za svůj život prošel řadou zaměstnání. V letech 1953-1960 byl lektorem pro dějiny umění ve škole ROH, pak další tři roky dramaturgem Filmového studia Barrandov. Byl autorem řady knih pro děti s fantastickými náměty jako je Mach a Šebestová. Především byl scenáristou populárních českých filmových komedií. Vzhledem ke své orientaci se nikdy neoženil. Připomeňte si jeho život a dílo v záznamu rozhovoru s novinářem a publicistou Jiřím Mrvou ZDE.

Bořivoj Navrátil

Bořivoj Navrátil

Narozen 26. 09. 1933 v Kroměříži, zemřel 31. 10. 2011 v Praze. Český divadelní a filmový herec a interpret čtených textů. Ve třech letech mu zemřela maminka, po roce se zastřelil jeho otec. Bořivoje a jeho bratra se ujala jejich teta s níž se po válce přestěhovali do Jihlavy. Do svých 17 let vadou řeči – ráčkoval. Divadlu se začal věnovat jako ochotník, poté vystudoval JAMU. Profesionálně začal hrát hned po absolutoriu v Českém Těšíně, V letech 1961–1992 byl členem činohry pražského ND. Byl často obsazován do vedlejších rolí ve filmu i televizi, spolupracoval s rozhlasem a dabingem. Vzpomínky Bořivoje Navrátila si můžete poslechnout ZDE.

František Sysel

František Sysel u portrétu své dcery Marie, se kterou momentálně vystavuje v Kroměříži

Narozen 08. 10. 1927 v Prostějově, zemřel 23. 09. 2013 v Kroměříži. Český restaurátor, malíř a fotograf. Svá studia zahájil jako učeň v továrně Wichterle & Kovařík, avšak ihned po skončení války se přihlásil na Umělecko-průmyslovou školu ve Zlíně. Po maturitě pokračoval na VŠUP v Praze. Své vzdělání neustále doplňoval studijními cestami do zahraničí. Specializoval se na restaurování závěsných obrazů, nástěnných maleb a polychromovaných plastik. Kromě restaurování se věnoval i vlastní výtvarné tvorbě.

Max Švabinský

Max Švabinský, v roce 1948

Narozen 17. 09. 1873 v Kroměříži, zemřel 10. 02. 1962 v Praze. Český malíř a rytec. Celým jménem Maxmilian Theodor Jan Švabinský. Vystudoval pražskou AVU a byl všestranně talentovaný. Příkladnou celoživotní prací, spojenou s neutuchající láskou k přírodě, vytvořil dílo, jež prověřil čas. Na jeho portrétech se můžeme setkat s mnoha významnými osobnostmi jeho doby. Umělcův žánrový rejstřík byl široký, od portrétů, přes návrhy vitráží až po zpracování návrhů bankovek. Připomeňte si život Maxe Švabinského ZDE.

Jaromír Tomeček

Jaromír Tomeček u rozhlasových mikrofonů (pravděpodobně šedesátá léta)

Narozen 30. 09. 1906 v Kroměříži, zemřel 15. 07. 1997 v Brně. Český spisovatel. Po maturitě na kroměřížském gymnáziu v roce 1925 studoval práva, ale nedokončil je, poté byl notářem na Podkarpatské Rusi. V této době přispíval do Lidových novin. V roce 1942 byl nasazen na nucené práce do Německa. Po druhé světové válce dostudoval práva. Od roku 1954 působil jako redaktor v časopise Host do domu, na tomto místě vydržel až do roku 1962, kdy se stal spisovatelem z povolání. Jeho dílo lze charakterizovat jako prózu se zaměřením na přírodní témata.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio