Na významnou moravskou spisovatelku Marii Ebner von Eschenbach se skoro zapomnělo, byla přitom nominována na Nobelovu cenu

„Dílem o životě moravského lidu proslavila rodnou zemi,” píše se na náhrobku významné rodačky ze Zdislavic na Kroměřížsku Marie Ebner von Eschenbach. Moravská literátka píšící německy psala beletrii, povídky, romány i divadelní hry.

Marie Ebner von Eschenbach prožila úctyhodný a úspěšný život a zanechala za sebou dílo, na které se v tuzemsku takřka zapomenulo. Narodila se 13. září 1830 ve Zdislavicích na Kroměřížsku. Zde i žila střídavě s Vídní.

„Byla nejvýznamnější moravská, ovšem německy píšící autorka, která dokonce za své dílo byla nominována v roce 1911 na Nobelovu cenu za literaturu. Bohužel ve 20. století prošla jakousi nucenou klinickou smrtí zapomenutí,” říká o Marii Ebner von Eschenbach Petr Hudec, dobrovolník organizace Czech National Trust, která se snaží připomenout její odkaz obnovou hrobky.

Psala beletrii, povídky, romány či divadelní hry, z nichž většina má i český překlad. V Rakousku je oblíben její pohádkový příběh o pejskovi jménem Krambambuli, podle Petra Hudce jsou velmi zajímavé i její aforismy.

Nabízíme vám v reportážích nejen životní příběh Marie Ebner von Eschenbach, ale i zajímavé informace Petra Hudce o její hrobce:

Spustit audio

Související