Otrokovice mají problém s agresivními bezdomovci. Neprodávejte alkohol za potravinové lístky, vyzvalo město obchodníky

27. srpen 2018 08:10

Otrokovická radnice se snaží z veřejných prostor vytlačit agresivní bezdomovce.

Obyvatelé si podle mluvčí radnice Romany Stehlíkové stěžují na jejich vulgární chování a znečišťování ulic.

Úředníci například nařídili majiteli zabezpečit neobývaný činžovní dům vedle hypermarketu Kaufland v Kvítkovicích proti častým vloupáním.

„Tuto lokalitu dlouhodobě sledujeme a pravidelně navštěvujeme od dubna letošního roku, kdy se zde začalo shromažďovat větší množství lidí, kteří fyzicky nemají kde bydlet. Tento soukromý objekt nabízel lidem bez domova nerušené přístřeší a přicházeli sem i lidé z okolních měst a obcí,“ uvedl sociální kurátor z otrokovického úřadu David Špendlík.

Otrokovice za sedm let. V ulicích města nezemře žádný člověk při dopravní nehodě, silnice budou bezpečné

Nehodu v Otrokovicích

Město Otrokovice má jako první město v České republice hotový dokument, který by měl napomoci ke snížení nehodovosti na silnicích.

Radní také vyzvali obchodníky, aby neprodávali alkohol za potravinové poukázky. Za lidmi bez domova budou také častěji docházet sociální pracovníci města a neziskových organizací.

Lidé bez domova nejčastěji pobývají ve stínu stromů na náměstí před Otrokovickou Besedou, v parku před Společenským domem a v okolí Štěrkoviště.

Skupinka bezdomovců se utábořila na území dostihové dráhy v katastru obce Tlumačov a prostor zanesla odpadky. Město zajistilo úklid pozemku s tím, že situaci v lokalitě budou sledovat sociální pracovníci.

Město také najalo agenturu, která střeží okolí malého bazénku v lokalitě Štěrkoviště. Tam lidé bez domova vykonávali potřebu.

„Velkým problémem je skutečnost, že nemáme žádné zákonné možnosti vykázat tyto osoby z veřejných a pro lidi atraktivních lokalit, pokud neporušují vyhlášku či zákon nebo pokud si oficiálně nestěžují minimálně tři občané, kteří jsou ochotni svědčit. Nicméně se snažíme jejich protiprávní jednání a buzení veřejného pohoršení minimalizovat,“ uvedl veřejnost velitel Městské policie Otrokovice Tomáš Gromus.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související