Městská hromadná doprava ve Zlíně a Otrokovicích zdarma? Je to příliš drahé, školáci ale zaplatí od září výrazně méně

25. červenec 2018

Juniorpas bude stát na jeden školní rok pro všechna pásma 330 korun. Netýká se to ale středoškoláků.

Od září budou moci levné jízdenky využít žáci základních škol ze Zlína a Otrokovic. „Rozdíl mezi současným a novým jízdným uhradí města Zlín a Otrokovice,“ říkal v pořadu Co vy na to náměstek zlínského primátora Ondřej Běták (STAN).

Otrokovice navíc chtějí, aby podobné levné jízdné platilo i pro středoškoláky. Zlín tuto možnost zatím zvažuje. Pokud by došlo k dohodě, studenti by jezdili za snížené ceny od září 2019.

Ve Zlíně a Otrokovicích bude jezdit trolejbusová novinka. Vydrží v provozu bez připojení k trolejím

Ve Zlíně a Otrokovicích bude jezdit nový trolejbus

Zlín objednal od plzeňské Škody Electric trolejbusovou novinku, velkokapacitní vůz Škoda 35 Tr.

Podle Bětáka se do systému levnějších jízdenek pro školáky mohou zapojit i okolní obce, odkud děti do Zlína do škol dojíždí. „Musí uzavřít smlouvu s dopravní společností a uhradit rozdíl,“ vysvětlil Běták.

Důvodem pro snížení cen jízdenek pro školáky je snaha radnic ulevit přetížené dopravě a naučit děti MHD využívat. „Vidíme, jak se každé ráno zahušťuje doprava u škol, v městské hromadné dopravě je hlavně menších školáků málo. Snažíme je proto naučit MHD využívat,“ dodává Běták.

Zlín dává do městské hromadné dopravy přes sto milionů korun ročně, sleva na jízdném pro školáky bude stát dalších asi dva a půl milionu korun. Zlín zatím proto nechce, aby byla městská hromadná doprava ve Zlíně i Otrokovicích zdarma, jako je to ve Valašském Meziříčí. „To není ve finančních možnostech města,“ říkal Běták.

Pět základní linek, více autobusů pro školáky i pracující a také o víkendech. Valmez chce měnit MHD

Linky MHD ve Valašském Meziříčí

Valašské Meziříčí chce změnit systém městské hromadné dopravy, chce více spojů i lepší obslužnost.

Ve Valašském Meziříčí se ale MHD zdarma osvědčila. Počet lidí, kteří začali znovu jezdit autobusy, podle starosty města Roberta Stržínka (ANO) stoupl o čtyřicet procent.

„Doprava zdarma je ve městě pro všechny. Stojí nás to asi o dva a půl milionu korun navíc,“ vysvětlit starosta. Podle něj se ale MHD ve městě hradí i z příjmů za pokuty za rychlou jízdu, které naměří radary.

Valašské Meziříčí nyní chystá v MHD další vylepšení, chce lépe plánovat linky i nakoupit úspornější autobusy.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související