Pět základní linek, více autobusů pro školáky i pracující a také o víkendech. Valmez chce měnit MHD

Valašské Meziříčí chce změnit systém městské hromadné dopravy, chce více spojů i lepší obslužnost.

Radnice má novou studii, jak provozovat službu co nejefektivněji.

MHD je ve městě od loňského září zdarma. Podle mluvčí radnice Venduly Králové chce město zvýšit počet cestujících v autobusech a ulevit tak silniční dopravě.

„Chceme změnit systém dopravy tak, aby vyhovoval školákům i ostatním cestujícím, kteří dojíždí do zaměstnání. Chceme, aby se zvýšila frekvence spojů v ranní i odpolední špičce a o víkendech. A požadujeme více spojů na nádraží s návazností na vlakové linky,“ řekl starosta města Robert Stržínek /ANO/.

Práce na studii se uskutečnily od října loňského roku do května 2018, zahrnovaly dopravní průzkumy a jejich zpracování, analýzy a také návrh výběru optimální varianty.

„Obsluha města bude zajištěna pěti základními linkami – Hrachovec-železniční stanice-Bynina, Podlesí-železniční stanice-Krhová, Na Štěpánově-železniční stanice-Poličná, Na Štěpánově-železniční stanice-Juřinka, železniční stanice-nemocnice, zimní stadion-železniční stanice. Fungovat by měly dvě páteřní linky, které budou zajíždět do centra a přilehlých lokalit. Na ně potom budou navazovat doplňkové linky a jedna linka okružní jednosměrná. Spoje se doplní o pět školních linek,“ představil navrhované řešení Petr Pšenička ze společnosti Transport Advisory.

Nové jízdy řády MHD mají začít fungovat od prosince.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související