Nová zastávka MHD Školní ve Zlíně se musí změnit, není bezpečná. Z ulice zmizely i devadesátileté stromy

15. březen 2018 06:50

Zastávka městské hromadné dopravy Školní byla postavena teprve loni. Opravy budou stát několik set tisíc korun.

Moderní zastávka začala fungovat loni při stavbě nedaleké budovy Univerzity Tomáše Bati.

Nyní je ale podle mluvčího zlínského magistrátu Zdeňka Dvořáka prostor mezi přístřeškem a silnicí je nebezpečně úzký. Komplikuje nástup a výstup z trolejbusů i průchod chodců.

Podle Dvořáka opravená zastávka umožní lepší přístup pro rodiče s kočárky. „Praxe ukázala, že ten prostor je stísněný,“ uved Dvořák.

Bezpečnost frekventované zastávky byla také jedním z důvodů, proč z této lokality zmizelo šest devadesátiletých jírovců. Posudky ochránců přírody ukázaly, že kvůli poškození stromů nešlo garantovat bezpečnost u zastávky MHD.

Nevzhledné parkoviště u zlínského Prioru se změní. Bude bezpečnější a se stromy

Vizualizace zlínského Prioru po rekonstrukci

Zlínská radnice chce obnovit prostranství mezi obchodním domem Prior a tržnicí v centru města.

V posudku České inspekce životního prostředí se například píše, že stromy jsou z hlediska prostorových nároků kořenů zcela nevhodně omezené a že sice dokážou zajistit stromům výživu, ale kvůli omezenému prostoru to představuje zároveň i nebezpečí možného budoucího pádu stromů.

Také Agentura ochrany přírody a krajiny v posudku konstatuje, že ač vypadaly stromy nad povrchem velmi vitálně, značné riziko se skrývá právě pod zemí. „Z výše uvedených důvodů doporučujeme nahradit posuzované jírovce novou výsadbou v témže místě,“ píše se v posudku agentura.

Stromy byly na pozemcích Univerzity Tomáše Bati, jejich pokácení magistrát povolil. Univerzita musí také zajistit novou výsadbu.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související