Kdo nahradí Františka Čubu? Piráti chtějí dát inzerát, zlínský primátor se zatím nerozhodl

7. březen 2018 09:15

Strany i hnutí hledají vhodné kandidáti na uvolněné místo po Františku Čubovi. Ten minulý týden na post senátora ve volebním obvodu 78 oficiálně rezignoval.

Jasno zatím mají komunisté, ti do voleb pošlou Radomíra Rafaju. Ten se bude o místo v Senátu ucházet už potřetí. Za KDU – ČSL by měla kandidovat krajská radní Michaela Blahová.

Další strany a hnutí zatím vybrané kandidáty nemají. Strana práv občanů, kterou Čuba v Senátu zastupoval, bude svého kandidáta vybírat na konci března na sjezdu. A netradiční způsob výběru kandidáta volí Piráti.

Ti kromě toho, že uspořádají mezi svými členy otevřené primárky, zvažují také zveřejnění webové inzerátu. „Nebude hledat kmotry a kamarády, dáme šanci každému,“ řekl předseda krajského sdružení Pirátů Marek Houser.

Starostové a nezávislí by byli rádi, kdyby do Senátu kandidoval zlínský primátor Miroslav Adámek. Ten se ale zatím nerozhodl.

SENÁTNÍ OBVOD č. 78:
je tvořen severní částí okresu Zlín ohraničenou na jihu obcemi Nedašov, Návojná, Valašské Klobouky, Křekov, Vlachova Lhota, Újezd, Vysoké Pole, Vizovice, Zádveřice-Raková, Lípa, Zlín, Sazovice, Machová a jižní částí okresu Vsetín ohraničenou na severu obcemi Hošťálková, Liptál, Seninka, Leskovec, Valašská Polanka, Lužná, Lidečko, Horní Lideč a Střelná.

Konkrétní jména kandidátů zatím hledá i hnutí ANO a sociální demokraté.

František Čuba rezignoval poté, co se rok a půl jednání Senátu neúčastnil. Při své rezignaci uvedl, že za jeho rozhodnutím stojí tlak a nepříjemné útoky nejen na jeho osobu, ale dokonce i na jeho rodinu a blízké.

Jednání v Senátu se Čuba zúčastnil naposledy v srpnu 2016, v horní komoře tak nebyl už rok a půl. Chyběl ze zdravotních důvodů.

K rezignaci kvůli pokračující absenci vyzval už dříve Františka Čubu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

autoři: rv , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související