František Čuba se rozhodl rezignovat. Rok a půl nebyl v Senátu

15. únor 2018 15:40

František Čuba (SPO) už nechce být senátorem. Po rok a půl trvající absenci na jednání Senátu oznámil rezignaci.

Čuba uvedl, že se rozhodl věnovat rodině, dál chce pracovat i jako poradce prezidenta Miloše Zemana. Dopis v Senátu přečetl Ivo Valenta (Strana soukromníků).

„V posledních měsících jsem totiž nejen já, ale především mí příbuzní a přátelé, vystaveni silnému tlaku a čelí nepříjemným útokům,“ zdůvodnil rezignaci zlínský senátor.

Prezident Zeman bude muset na Zlínsku vyhlásit doplňovací senátní volby.

Čuba se jednání v Senátu zúčastnil naposledy v srpnu 2016. Od té doby absentoval ze zdravotních důvodů, na výzvy k odstoupení však až dosud nereagoval. Na nemocenskou nenastoupil a až do poloviny loňského roku pobíral plný plat. Poté se ho po kritice vzdal ve prospěch Valentovy nadace.

Právě Valenta ale před čtrnácti dny uvedl pro irozhlas.cz, že by se Čuba měl objevit na březnovém jednání senátorů. „Chce se vrátit,“ řekl s tím, že mu to Čuba potvrdil na společném jednání.

Před Čubou rezignoval pouze jeden senátor, a to v lednu 2007 ze zdravotních důvodu Petr Skála. Chomutovsko zastupoval jen tři měsíce.

Obvod č. 78 - Zlín
jde severní část okresu Zlín ohraničenou na jihu obcemi Nedašov, Návojná, Valašské Klobouky, Křekov, Vlachova Lhota, Újezd, Vysoké Pole, Vizovice, Zádveřice-Raková, Lípa, Zlín, Sazovice, Machová a jižní částí okresu Vsetín ohraničenou obcemi Hošťálková, Liptál, Seninka, Leskovec, Valašská Polanka, Lužná, Lidečko, Horní Lideč a Střelná.

autor: Tomáš Fránek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související