Čubovi se nemá nařizovat, aby odešel, tvrdí spolustraníci. Je ale neseriózní vůči voličům, říká šéf Senátu

6. únor 2018 15:35

Senátor František Čuba se dlouhodobě neúčastní jednání horní komory Parlamentu. Předseda Senátu ho vyzval k rezignaci.

František Čuba už více než rok a půl nebyl na jednání Senátu. Podle vyjádření senátora Ivo Valenty (Strana soukromníků) pro irozhlas.cz by se ale Čuba měl objevit na březnovém jednání senátorů. „Chce se vrátit,“ řekl s tím, že mu to Čuba potvrdil na společném jednání.

Předseda horní komory parlamentu Milan Štěch z ČSSD už přitom Čubu zvoleného za Stranu práv občanů už dvakrát písemně požádal o stanovisko, naposledy po Novém roce.

Odpověď nepřišla

Žádnou odpověď na dopisy, ve kterých Františka Čubu žádal, aby zvážil svou rezignaci, zatím nedostal. „Je to neseriózní vůči voličům. Lidé by se měli chovat slušně. Když nemohou práci vykonávat, tak by ten mandát měli opustit,“ řekl Štěch.

Situaci by podle Štěcha měla pomoci vyřešit jeho strana nebo změna ústavy, kterou se ale nyní prosadit nepodaří. "My nemůžeme nikomu odebrat mandát, to nikde na světě nepřísluší zákonodárnému sboru. Musela by být asi nějaká změna ústavy, ale ta by musela řešit všechny ústavní funkce," uvedl Štěch. 

Podle místopředsedy zlínské pobočky Strany práv občanů Lubomíra Nečase ale nemá ani předseda Senátu právo nařizovat Františku Čubovi, jak má postupovat.

Normálně pracuje

„Byl řádně zvolený, sleduje situaci v Senátu, dostává od svých asistentů materiály a předává určitě informace do Senátu,“ uvedl Nečas.

Čubův asistent Milan Frnka dlouhodobě tvrdí, že senátor se sice nemůže prozatím zúčastňovat jednání v Praze, v regionální kanceláři je ale podle asistenta každý den. Úřaduje tam zhruba od devíti ráno do jedné hodiny odpoledne a zabývá se podněty občanů ze svého obvodu.

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související