Sto let od útoku na židovské obyvatele Holešova. Pogrom zklamal prezidenta Masaryka.

27. leden 2018

Holešov na Kroměřížsku si letos připomene sto let od největšího židovského pogromu, zapojila se do něj asi tisícovka lidí. Při útoku zemřeli dva lidé, vyrabováno bylo 51 domů.

Hitler dokázal vymýtit židovské obyvatelstvo také z Holešova na Kroměřížsku.

Ve městě si ale letos připomínají jedno starší výročí. Před téměř sto lety potkal tamní Židy největší holešovský pogrom. Zapojila se do něho téměř tisícovka obyvatel. V roce 1918 žilo ve městě asi šest set padesát Židů. Dva muži útoky nepřežili.

Jedna ze zabitých, Herman Grünbaum, podle historika Karla Bartoška při útoku chránil svoji matku. Druhá oběť, Hugo Gretzer, byl armádním důstojníkem. Na útoku na židovské domy se podíleli jak vojáci, tak místní obyvatelé.

Židovský hřbitov v Holešově

Vydrancováno bylo 51 domů a 26 obchodů, škoda činila dva a půl milionů korun. Vyřízeno bylo pouze šestnáct žádostí o odškodnění a celková částka pro postižené čítala pouhých 90 tisíc korun. Odsouzeno bylo patnáct vojáků a devět místních.

Hřbitov v Holešově patří k nejvýznamnějším židovským v Česku. Předpokládá se, že byl založen již krátce po vzniku Holešova v polovině patnáctého století. Návštěvníci hřbitova vyhledávají nejčastěji hrob, kde odpočívá legendární rabín a učenec sedmnáctého století Šabtaj ha-Kohen, známý jako rabbi Šach. Mezi jeho díla patří i žalozpěvy na protižidovské pogromy.

autoři: pes , Tomáš Fránek

Související