V nechvalně proslulé hradišťské věznici může být soud i muzeum totality

8. prosinec 2017
Zprávy ze Zlínska

Do chátrající budovy věznice je možné současně umístit jak muzeum věnované obětem vyšetřovatelů Státní bezpečnosti, tak i Okresní soud a státní zastupitelství.

Vyplývá to ze studie, kterou si nechal zpracovat Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Expertní posudek tak do věznice doporučil umístit Muzeum totality, okresní soud, okresní státní zastupitelství a probační a mediační službu.

Studie hodnotila deset variant využití areálu a rozmístění státních institucí ve městě, detailně rozpracovala tři varianty, které vyšly z hodnocení nejlépe.

„Umístění muzea a soudu se jeví jako vhodné řešení, které koriguje akutně provozně nevyhovující stav stávajících prostor Okresního soudu, současně naplňuje budovu smysluplnou kombinací spolupracujících institucí, objekt využívá důstojně a současně vytváří příslib ‚živé památky,“ uvedli zpracovatelé posudku.

Muzeum totality obsadí v bývalé věznici asi čtvrtinu prostor. Ve třech podlažích zabere asi 2000 metrů čtverečních. Jde o části objektu, kde se nachází kaple, samotky a přilehlé chodby s místnostmi. V objektu vzniknou dvě stálé expozice, Muzeum totalitních režimů věnované historii věznice a Železná opona zobrazující komunistickou propagandu. Expozice ve věznici připraví Moravské zemské muzeum a Slovácké muzeum.

Jediné konkrétní připomenutí pohnuté historie věznice je pomník s 32 jmény popravených, umučených a zemřelých vězňů. Ti podstupovali mučení včetně týrání elektrickým proudem.

Nápravné zařízení v centru města přijalo první delikventy krátce po svém vzniku na konci 19. století. Známé se stalo hlavně kvůli krutým metodám vyšetřovatelů komunistické Státní bezpečnosti vůči politickým vězňům v 50. letech minulého století. Věznice sloužila svému účelu do roku 1960.

V budově byly následně kanceláře a sklady, poté byla prázdná a chátrala. Další záměry využití se neuskutečnily, a to včetně nápadu z 90. let minulého století, kdy se uvažovalo o obnovení věznice a vzniku justičního areálu. Budovu se pak pokusila od ministerstva získat zpět radnice, ale neúspěšně.

Spustit audio