Připomínka historie. Strážci valašských hor portáši budou mít stanici v Rusavě.

19. prosinec 2017

Rusava na Kroměřížsku se chystá vybudovat portášskou stanici. Jejím prostřednictvím by připomněla portáše jako známé strážce valašských hor.

Kdysi v Rusavě bránili šíření zločinnosti a zbojnictví. Obec stanici koupila nedávno starší dřevěnou chalupu. Ta je v havarijním stavu a radnice by ji chtěla opravit.

Na Rusavě sídlí takzvané portášské desátnictvo a jeho členem je i nezávislý starosta Bohumil Škarpich. „Máme mezi námi řidiče autobusu, soustružníka nebo pracovníka v nábytkářském průmyslu,“ uvedl Škapich.

Základy pozdějším portášům položil v roce 1638 císař Ferdinand III., který zemskému hejtmanovi nařídil vytvořit ochranný sbor Věrných Valachů. Při tom měl dát bedlivý pozor, aby rozeznal spolehlivé Valachy od těch nespolehlivých. V roce 1666 vyšel na Buchlově seznam těchto osob, který čítal 23 jmen. Jejich přímým nadřízeným byl císař a po zklidnění situace v zemi došlo k rozpuštění sboru. Jakmile však hrozila zvýšená kriminalita, byl opět obnoven.

Později císař předal portáše pod moravský zemský sněm, který o svolávání a rozpouštění sboru rozhodoval do roku 1717, kdy se z něj stal stálý bezpečnostní sbor. Jejich hlavní úlohou bylo chránit bezpečí osob a majetku v Hradišťském (Vsetín, Vizovice, Valašské Klobouky a Brumov) a Přerovském kraji (Hranice, Valašské Meziříčí a Rožnov pod Radhoštěm). Pohybovali se ale i v dalších krajích, kde naháněli, zatýkali a předváděli zločince do žalářů.

Název je odvozen pravděpodobně z latinského slova porta (= brána) či z maďarského portyáz (= strážce brány). Těmito branami se rozuměly průsmyky, kterými docházelo k vpádům na Moravu.

Císař Ferdinand III. kázal roku 1638 zemskému hejtmanovi panu hraběti Salmovi, aby vyzdvihl na obranu země sto věrných Valachů. Hlásilo se několik set našich synů, kteří chtěli za naši zem krev prolévati. Občané se domluvili, že půjdou s prosbou milostivému panu hraběti Frant. Ludvíkovi, by jejich žádost za zřízení portášů podporoval

Z pamětní knihy obce Horní Bečva

autor: pes
Spustit audio

Související