Kde je Zemanovo a kde Drahošovo? Podívejte, jak hlasovali lidé v obcích

28. leden 2018 11:10

Miloš Zeman zvítězil ve dvě stě padesáti devíti obcích Zlínského kraje, Jiří Drahoš ovládl čtyřicet osm míst. Zeman byl nejúspěšnější na Kroměřížsku, Drahoš na Zlínsku.

Rozdílné bylo často hlasování i v jednotlivých malých regionech. Příkladem jsou třeba tři obce na Uherskobrodsku ležící vedle sebe – Nivnice, Korytná a Suchá Loz.

V Nivnici zvítězil Jiří Drahoš, získal tam přes 52 procent hlasů. V Korytné ale zase uspěl Miloš Zeman s 65 procenty. A v Suché Lozi Zeman získal 59 procent.

Drahoš největší procento hlasů získal v Hostějově na Uherskohradišťsku a to 59,25 procenta hlasů Zeman dostal nejvíce procent v Haluzicích na Zlínsku a Uhřicích na Kroměřížsku, shodně 81,25 procenta hlasů.

Drahoš vyhrál na Zlínsku ve 24 obcích. Na Vsetínsku Zemana porazil v deseti obcích, stejně tak na Uherskohradišťsku, na Kroměřížsku uspěl ve čtyřech obcích.

A volby rozdělily i jednotlivé obce. V jednom ze dvou volebních okrsků v Hradčovicích, kde v prvním kolem získali oba kandidáti shodně 48 hlasů, ve druhém kole zvítězil jasně Jiří Drahoš s 63 procenty. Ve druhém okrsku v Hradčovicích ale zase jasně vyhrál Miloš Zeman.

V prvním kole prezidentských voleb v kraji Drahoš zvítězil jen ve dvou obcích, kromě Podhradí také ve Viganticích na Vsetínsku, dostal tam 28,98 procenta hlasů, Zeman tam obdržel 26,77 procenta hlasů. Drahoš v obci zvítězil i ve druhém kole se ziskem 58,63 procenta hlasů.

Související