Operace třeba ve Zlíně, rehabilitace zase v Uherském Hradišti. Pacienti v kraji budou cestovat mezi nemocnicemi

9. únor 2018

Místo pro novou nemocnici ve Zlíně vybírá kraj ze tří lokalit přímo ve městě. Stěhování do Holešova reálné není. A lidé si budou muset zvyknout na to, že budou operováni v jedné z krajských nemocnic, ale rehabilitaci dostanou po převozu o třicet kilometrů dál v jiném zdravotnickém zařízení.

To vše je součástí nové koncepce rozvoje krajských nemocnic ve Zlínském kraji, kterou tento týden dostali zastupitelé Zlínského kraje. A právě stavba nového centrálního pavilonu, tedy nové nemocnice ve Zlíně, je jedním ze sporných bodů.

Hejtman Jiří Čunek /KDU - ČSL/ ve vysílání Českého rozhlasu Zlín potvrdil, že místo se nyní vybírá ze tří míst přímo v krajském městě. Neplánuje se tak stavba nemocnice v průmyslové zóně Holešov. Tu původně vybral tým expertů jako jednu z možných lokalit.

„Oni řekli, že pokud bude dostavěna dálnice D49, pokud bude obchvat ve Zlíně, tak to napojení bude pohodlné. Ale byl jenom nápad projektanta,“ řekl Čunek.

Uvidíme, kde budeme stavět

Podle něj se tak nyní zvažují lokality přímo ve Zlíně, odmítl ale zatím říct které. „Stále pracujeme také s variantou, že se bude stavět ve zlínské nemocnici,“ řekl hejtman s tím, že takové plány limituje úzký prostor, ve kterém současná nemocnice stojí.

Koncepce rozvoje krajských nemocnic počítá také s tím, že v nemocnici ve Zlíně se budou věnovat akutní a vysoce specializované péči. Naopak chirurgie, urologie a gynekologie má být přesunuta do ostatních nemocnic mimo Zlín.

Lidé z krajského města a jeho okolí by tak museli jezdit na plánované zákroky například do Uherského Hradiště nebo do Vsetína.

„V některých případech se to může stát. Zatím jsme rozhodli, že ortopedie zůstanou všude. Ale velké plánované operace se budou dělat možná jen na dvou místech,“ řekl Čunek. Podle něj je tak možné, že to bude třeba v Kroměříži nebo v Uherském Hradišti. Lékařský tým bude v těchto nemocnicích a za ním pacienti dojedou.

V koncepci se také uvádí, že oddělení jako rehabilitace a doléčování pacientů budou soustředěny mimo Zlín. S tím se počítá i u geriatrie a paliativní péče.

„My máme čtyři nemocnice. Jsme přesvědčeni o tom, že krajská síť je akorát. To i z pohledu odborných posudků. Žádná se rušit nebude. Ale když budeme přesunovat jednotlivé odbornosti, tak ty ostatní nemocnice budeme potřebovat využít,“ řekl Čunek.

Operace v jedné, rehabilitace v jiné nemocnici

Podle něj se tak operovat bude v jedné z nemocnic, rehabilitovat pak v jiné. „Když mluvíme o doléčování a rehabilitaci, tak představa je taková, že pacient na ortopedii bude odoperován a bude 4 až 6 dní na pracovišti, kde byl operován. Pak bude převezen na rehabilitaci do 30 kilometrů vzdálené nemocnice, kde bude rehabilitovat,“ řekl Čunek.

Podle primáře neurochirurgického oddělení zlínské nemocnice a krajského zastupitele za ANO Michala Filipa se už podobný systém osvědčil. "Zrovna u našich pacientů je úspěch postaven na rehabilitaci. My pacienty přesunujeme za nějakou dobu třeba do Hradiště. Využíváme také našich lázeňských zařízení jako je Ostrožská Nová Ves nebo Luhačovice," řekl Filip.

Podle něj je problém v tom, že změny ve zdravotnictví kraj nedostatečně vysvětluje jak zaměstnancům, tak občanům. 

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.