Porodnice v Kroměříži a ani lůžková ortopedická oddělení se rušit nebudou

5. únor 2018 13:45

Návrh rozvoje nemocnic Zlínského kraje ale počítá se zrušení se lůžkového očního oddělení kroměřížské nemocnice.

Podle materiálu pro zastupitele tak padl návrh na zrušení porodnice v Kroměříži. Proti tomu velmi ostře protestovalo vedení města. Nepočítá se ani s tím, že by ortopedická lůžková oddělení mohla fungovat jenom ve dvou nemocnicích.

„Kroměřížská porodnice zůstává tak jak je. V dalších letech záleží na postupu pojišťovny. Pokud pojišťovna bude porodnici hradit, tak my s ní dělat nic nechceme,“ uvedl dnes lidovecký hejtman Jiří Čunek.

Koncepci by se zastupitelé měli zabývat na dubnovém jednání.

O změnách se bude jednat

Návrh například počítá se spojením oddělení nukleární medicíny a zobrazovacích metod ve Zlíně a Uherském Hradišti a také se zrušením lůžkového očního oddělení kroměřížské nemocnice.

"Nebudeme rušit nikde žádné ortopedie, jenom dojde zřejmě k přenosu některých náročných operací do jednoho centra, na jedno pracoviště," řekl hejtman Čunek.

Zatím jedinou realizovanou změnou je uzavření lůžkového infekčního oddělení ve Zlíně. Infekce v lůžkové formě zůstala od ledna pouze v Uherském Hradišti.

Postup kraje kritizovali někteří zastupitelé. Zastupitel Michal Filip (ANO), který je také primářem neurochirurgického oddělení zlínské nemocnice, poukázal na chybějící koncepci. "Jak mají primáři reagovat, když koncepci neznají? Chybí přesné zadání," uvedl Filip, podle kterého by oponentura ke koncepci byla vhodná.

Kde je koncepce?

Podle bývalého hejtmana a nynějšího zastupitele Stanislava Mišáka (ČSSD) některé nynější kroky destabilizují zdravotnictví a někteří primáři se rozhodli odejít.

Zastupitelé také dostali zprávu o hospodaření nemocnic. Nemocnice Zlínského kraje byly na konci prosince loňského roku v zisku téměř sto dva miliony korun. Jedná se o předběžné výsledky hospodaření, které dnes projednalo krajské zastupitelstvo.

Ziskové jsou všechny nemocnice, nejvíce, tedy 47 milionů korun, vydělala nemocnice v Uherském Hradišti. Nejnižší zisk byl pak 9 milionů. Ten si připsala Vsetínská nemocnice.

autor: pes

Související