Zlín omezí pohyb psů v centru města i na sídlištích. Zároveň ale otevře nové psí loučky pro venčení

25. říjen 2019 16:20

Zlínští zastupitelé vyhláškou zakážou pohyb nově v parku na Jižních Svazích a na náměstí v Malenovicích. Za porušení zákazu hrozí pokuta až 10 tisíc, ve správním řízení až 50 tisíc korun.

Zastupitelé Zlína schválili obecní vyhlášku pro pohyb psů ve městě. Nově nebudou smět lidé venčit psy v centrálních parcích. Vyhláška taky majitelům přikazuje, aby nasazovali náhubek psům uvázaným třeba před obchodem.

V Centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně nebo na náměstí v Malenovicích musejí lidí počítat nově se zákazem venčení a volného pohybu psů na veřejných prostranstvích. Město tak pokračuje ve vymezování ploch, kam pejskaři nesmí.

„Novelizace vyhlášky přinese nějaké změny. Jedna v částech centrálních ploch, kde se pohybuje velké množství lidí, jako například v parku Komenského nebo některých plochách na Jižních Svazích, kde se předpokládá, že díky té velké koncentraci lidí, tak by mohlo docházet k nějakým konfliktům se psy,“ komentuje rozhodnutí zastupitelů náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

Čtěte také

Podle náměstka reagovalo město na stížnosti obyvatel kvůli nevhodnému chování majitelů psů ve městě. „Chodili za námi a navrhovali různé změny. My jsme z toho usoudili, že je potřeba najít nějaký kompromis a vyhovět na jedné straně těm občanům, kteří mají obavu z těch psů, a na druhé straně těm chovatelům psů, aby zase měli možnost si se svými zvířaty užít volný čas,“ vysvětlil Landsfeld.

Zároveň se zákazy ale město vymezilo plochy přímo určené pro venčení psů. Dvě, takzvané loučky, budou na sídlišti Jižní Svahy. „Naopak proti tomu vyhlašujeme plochy, které jsou pro venčení psů určené. Dva roky zpětně jsme vystavěli první takovou psí loučku, která je dokonce oplocená, kde je volný pohyb psů přímo vybízen. V těchto dnech budeme otevírat hřiště i s agility prvky na Jižních Svazích v prostoru Centrálního parku,“ upřesnil.

V případě porušení tohoto konkrétního předpisu, může být udělena neukázněnému pejskaři na místě pokuta až do výše deseti tisíc korun. Ve správním řízení se pak může vyšplhat až na 50 tisíc.
Pavel Janík, mluvčí MP Zlín

Případné porušování vyhlášky bude kontrolovat městská policie. Podle jejího mluvčího Pavla Janíka patří kontrola obecně závazné vyhlášky mezi běžnou kontrolní práci. „V případě porušení tohoto konkrétního předpisu, může být udělena neukázněnému pejskaři na místě pokuta až do výše deseti tisíc korun. Ve správním řízení se pak může vyšplhat až na 50 tisíc,“ upozornil Janík.

Podle něj ale ve většině případů stačí domluva. „Ovšem v případě recidivy padají pokuty, nebo následuje již zmíněné správní řízení,“ doplnil Pavel Janík. V krajském městě je momentálně registrovaných asi šest tisíc psů.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související