Nejúčinnější prevencí krádeží na hřbitovech jsou oči návštěvníků, shodují se policisté i strážníci

23. říjen 2019

S blížící se připomínkou památky zesnulých posílí Městská policie Zlín kontroly na hřbitovech. Podle jejich správce jsou krádeže z hrobů ojedinělé. Někdy se jedná i špatnou komunikaci v rámci rodiny.

Blížící se období připomínky památky zesnulých znamená vyšší návštěvnost lidí na hřbitovech, ale také zvýšené riziko krádeží z náhrobků. Městská policie Zlín proto v tomto období tradičně posiluje v těchto místech hlídky. A to i přesto, že případů krádeží, podle zástupce ředitele Pohřebnictví Zlín Jana Kunovského, není mnoho. A pokud už k nim dojde, škoda není vysoká. „Pokud nám nájemníci, či návštěvníci hrobových míst hlásí drobné krádeže, tak jsou to skutečně drobné věci, drobné předměty. Nejčastěji lampičky, vázy a podobně. Zpravidla se jedná o předměty do hodnoty jednoho sta korun. Nemáme informace o tom, že by se z hrobů ztrácely hodnotnější věci,“ potvrdil Kunovský

Kvůli nízké hodnotě odcizených věcí tedy k případům nevyjíždí státní policie, ale převážně městská. „Vycházíme zejména z výše škody a provedení takového činu. Jestli tedy mluvíme o majetkové škodě do pěti tisíc korun a čin nebyl spáchán násilně, mluvíme o přestupku. A tady více působí právě městská policie. Vždy je to o občanech, pokud nám takovou situaci nahlásí. My z poslední doby víme o jednom, maximálně dvou případech, kdy nás lidé informovali, že došlo k nějaké drobné krádeži právě na hřbitovech,“ konstatoval ředitel Městské policie Zlín Milan Kladníček.

Místo krádeže špatná komunikace v rodině

Nalézt pachatele takových drobných krádeží je podle něj náročné. „Pokud mluvíme o hřbitovech, kde je to zalesněné, nemáme žádná svědectví, nemáme žádný kamerový systém, a mnohdy ten oznamovatel zjistí krádež po měsíci po dvou, tak samozřejmě je to velmi problematické dohledat,“ uvedl Kladníček. Krádeže jsou podle něj úmyslné i nahodilé. „Je to tak půl na půl. Jsou například případy, kdy rodina provede na hrobě nějakou změnu a neoznámí to ostatním příbuzným a ti se pak domnívají, že došlo k nějakému zcizení. Ale pak jsou případy s jasným úmyslem něco zcizit, tady se jedná o velké věnce, kdy se přemisťují z jednoho místa na druhé a v minulosti jsme měli i případy, kdy se ty věnce přeprodávaly,“ uvedl Kladníček.

Čtěte také

Jan Kunovský potvrdil, že skutečně jsou časté případy, kdy nedochází mezi rodinnými příslušníky k informování o tom, že došlo k nějaké změně na hrobovém místě. „A mnohdy se ty názory příbuzných liší. Tedy někomu se líbí andělíček na hrobě, někomu se nelíbí. Někomu se líbí vázička, někomu se nelíbí. Takže často může být spojena tato takzvaná, v uvozovkách, krádež s tím, že někdo navštívil ten hrob a vyhodnotil, že ten předmět, který byl na tom hrobovém místě by neměl být, tak jej prostě odejme a vyhodí, schová a podobně,“ přiblížil Kunovský.

Předejít krádežím by mohl kamerový systém, tím ale Lesní hřbitov ve Zlíně nedisponuje. „Kvůli charakteru toho hřbitova, který je hodně zalesněn, je velmi problematické tam kamerový systém osadit. V současné době máme pouze kamery při vstupu a vjezdu na Lesní hřbitov,“ vysvětlil Milan Kladníček. Podle něj strážníci kontrolují zlínské hřbitovy celoročně minimálně dvakrát za den. „Pokud se blíží svátky, tedy dušičkové období, tak v průběhu i potom, jsou hlídky velmi intenzivní. Kontroluje se velmi často a to i ve spolupráci se státní policií,“ upřesnil.

Lidem doporučujeme, aby si na hřbitovech všímali podezřelých osob a také se dívali na okolní hroby a případné poškození nejen na svém hrobu, ale i na těch okolních ohlásili správci hřbitova nebo na linku 158.
Lenka Javorková, krajská policejní mluvčí

Strážníci i policisté nabádají návštěvníky hřbitovů k obezřetnosti a hlavně všímavosti. „Lidem doporučujeme, aby si na hřbitovech všímali podezřelých osob a také se dívali na okolní hroby a případné poškození nejen na svém hrobu, ale i na těch okolních ohlásili správci hřbitova nebo na linku 158,“ doporučila mluvčí krajské policie Lenka Javorková.

Na hřbitovech se policisté ojediněle setkávají i s případy vandalizmu. „Málo časté jsou i krádeže věcí z hrobů a jejich poškozování. Z konkrétních případů z poslední doby mohu vzpomenout případ, který se odehrál na Vsetínsku, ke kterému došlo před necelým rokem. Pachatele se nám tenkrát podařilo zadržet a obvinit jej ze dvou trestných činů a to výtržnictví a poškození cizí věci. Pětadvacetiletý mladík tenkrát poškodil dva hroby, vyvrátil náhrobní desky a vytrhal kovové vázy. Tím způsobil škodu za pět a půl tisíce korun,“ připomněla Lenka Javorková. Podle ní šlo o muže, který měl psychické problémy. „Pachateli hrozí za zmíněné trestné činy i podle výše způsobené škody až několikaleté vězení,“ doplnila. Podle Jana Kunovského se na Lesním hřbitově ve Zlíně, i díky dobré spolupráci se strážníky a policií, s problematikou vandalizmu nesetkávají.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související