Zlínský soud opět zamítl obnovu řízení v případu brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku

21. říjen 2019 12:45

Osm let starý případ nyní míří k Vrchnímu soudu. Dva muži si za vraždu odpykávají 24,5 a 20,5 roku vězení. Jeden z obhájců proti dnešnímu rozhodnutí podal stížnost.

Krajský soud ve Zlíně dnes po dvou letech znovu zamítl obnovu řízení v případu osm let staré brutální vraždy seniora ve Slopném na Zlínsku. Vrchní soud za ni v roce 2014 uložil Maroši Straňákovi ze Slovenska trest 24,5 roku a Čechovi Davidu Šimonovi 20,5 roku vězení. Šimon, jehož obhájce návrh podal, proti dnešnímu rozhodnutí soudu podá stížnost, státní zástupce se jí vzdal. Věcí se bude opět zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Šimonův obhájce Robert Cholenský označil metodu pachové identifikace, která byla jedním ze stěžejních důkazů, za nespolehlivou. Nevěrohodná je podle něj i výpověď vězně, kterému se Straňák podle policie s vraždou svěřil. Před soudem dnes vypovídali dva svědci, kteří zavražděného znali. O trestném činu ale neměli žádné poznatky. Obhajoba, podle které Šimon na místě činu vůbec nebyl, navrhovala i další důkazy, senát je však zamítl. "Žádné nové důkazy zde nezazněly," řekl předseda senátu Radomír Koudela.

Čtěte také

Soud v minulosti uznal oba muže vinnými zejména na základě nalezených pachových stop na místě činu. Vyskytovaly se i na těle zavražděného. K jejich usvědčení přispěly výpovědi svědků. Oba odsouzení v minulosti uvedli, že vraždu nespáchali, což dnes Šimon zopakoval. "Nemám s ní nic společného," řekl. Straňák se dnešního veřejného zasedání nezúčastnil.

Straňák se Šimonem podle obžaloby přepadli sedmasedmdesátiletého muže v jeho domě v září 2011. Útočníci seniora opakovaně surově bili po celém těle, škrtili a kopali. Podle znalců mu zasadili desítky ran. Zraněním na místě podlehl. Pachatelé si z domu odnesli asi 3000 korun a šperky za 14 tisíc korun.

Případ měl komplikovaný vývoj. Krajský soud nejprve dvojici zprostil obžaloby pro nedostatek důkazů, z podnětu vrchního soudu však nakonec poslal pachatele do vězení. Objevil se nový důkaz v podobě výpovědi spoluvězně, který tvrdil, že se mu Straňák ve vazbě s vraždou svěřil. Policie měla při objasňování vraždy ztížené podmínky. Mrtvého seniora s rozbitou hlavou našli příbuzní, kteří si mysleli, že upadl a zranil se sám. Násilnou smrt odhalila až pitva. V té době však už rodina stopy na místě činu uklidila.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související