Pět let od výbuchu ve Vrběticích. Čištění areálu se protahuje o dalšího půl roku, viníci zatím nejsou

16. říjen 2019 12:31

Pyrotechnici budou čistit muniční areál ve Vrběticích na Zlínsku ještě do poloviny příštího roku.

Minimálně do června příštího roku bude pokračovat čištění muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku. Dnes to potvrdilo vedení krajské policie.

Původně plánovalo ukončení prací v závěru letošního roku. Podle velitele zásahu by spěch při hledání munice mohl ohrozit lidské životy. Pyrotechnikům zbývá 48 a půl hektaru z celkem třinácti set.

Práce pyrotechniků se dosud týkala necelých 1300 hektarů pozemků v areálu i jeho blízkém okolí. Od července 2017 pracují kolem druhého vybuchlého skladu.

"Kolem epicentra dvě bylo nalezeno 6007 kusů munice," řekl ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý. Nejčastěji to byly nábojky, dělostřelecké střely a dělostřelecké miny. Odborníci na místě našli také 3,25 kilogramu trhaviny. Většina munice se převáží k zneškodnění do vojenského prostoru Libavá, část pyrotechnici likvidují v dočasné trhací jámě ve Vrběticích.

Loni v lednu policie zmenšila střežený prostor v jihozápadní části areálu téměř o 100 hektarů. Majitelům pozemků v dotčené oblasti u Vlárských strojíren tak umožnila jejich obhospodařování. Další vlastníci nemovitostí v areálu dostali zpět do užívání 250 hektarů pozemků loni v červenci. Bylo to zhruba 700 parcel s desítkami majitelů.

Podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka šlo o 40 až 45 procent území, kam po explozi skladů policie omezovala přístup. Střežené území, které spolu se severní části areálu zahrnuje i mnoho okolních pozemků, se loni zmenšilo asi na čtyři kilometry čtvereční.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování stále pokračuje. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

V komplexu zbrojních skladišť vybuchly dvě budovy v říjnu a prosinci před pěti lety. Dva lidé při tom přišli o život.

autor: Lukáš Veselý
Spustit audio

Související