Účet za úklid Vrbětic od munice převýší miliardu. Trvá to nepřijatelně dlouho, stěžují si lidé u skladů

13. listopad 2018

Pyrotechnické vyčištění muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku bude stát další půl miliardy a potrvá několik let.

Policejní pyrotechnici by měli areál a jeho okolí opustit v polovině roku 2019.

Poté ale začne hloubkové čištění, na kterém budou pracovat experti státního podniku Vojenské lesy a statky. „Bude to trvat několik let,“ uvedl mluvčí Vojenských lesů a statků Jan Sotona.

Čištění muničních skladů ve Vrběticích bude trvat pět až deset let. Výbušniny už tam armáda nechce

Muniční sklad ve Vrběticích

Téměř čtyři roky po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku pyrotechnici stále likvidují munici v jejich okolí. Střežená je plocha o rozloze 650 hektarů v okolí skladů.

Odminování a ostraha areálu po výbuších z roku 2014 vyšly stát už na stovky milionů, celkový účet pravděpodobně přesáhne miliardu. „Lidé si stěžují, že to trvá dlouho. Už je to nepřijatelné,“ uvedl v pořadu Co vy na to starosta Haluzic František Marecký.

Jen za rok 2015 stát zaplatil na Vrbětice 348 milionů korun. Dosud nejvíce peněz dostala armáda – nasazení 6 300 vojáků stálo 209 milionů korun, v případě policie 125 milionů korun.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý sklad číslo 12 pak stejný rok v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu skončilo v polovině loňského června.

Kvůli pyrotechnickému průzkumu je opět uzavřená silnice mezi Haluzicemi a Lipovou na Zlínsku. Vojáci a policisté znovu rozšířili čištění bývalého muničního areálu Vrbětice k hranicím nedalekých obcí. Silnice bude zavřená vždy od 07:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:00.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související