Pyrotechnici na dvě směny. Ve Vrběticích je více poškozené munice, ničit se bude v letním režimu

1. červen 2018 08:45

Čištění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než třemi lety vybuchly dva sklady s municí, přechází ode dneška do letního režimu.

Záchranné a likvidační práce budou složky integrovaného záchranného sytému (IZS) dělat v dvousměnném provozu, aby využily déle panující denní světlo.

"Při ohledávání vybuchlého skladu číslo 12 bylo zjištěno, že se tam nachází daleko větší množství poškozené munice, kterou je potřeba zneškodnit, než při ohledání prvního epicentra exploze," řekla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

"V dopoledních hodinách budou probíhat především práce v epicentru a odpoledne bude činnost soustředěna na zpracování nalezené nebezpečné munice," uvedla mluvčí.

S opatřením souvisí změna v uzavírání silnice mezi nedalekými Haluzicemi a Lipovou. Doposud byla komunikace v době ohledání druhého místa exploze v muničních skladech ve Vrběticích uzavírána od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 18:00. V následujících třech měsících, v případě vhodných podmínek i v září, bude silnice každý den uzavřená pouze od 7:00 do 13:00. Dobu uzavírky však lze operativně upravovat.

"Složky integrovaného záchranného systému umožní vždy v době od 7:00 do 8:30 průjezd autobusových spojů, které jsou uvedeny v aktuálním dopravním řádu," sdělila Javorková.

Zásah policie ve Vrběticích by podle původního plánu mohl skončit na konci letošního roku. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu skončilo v polovině loňského června.

Související