Firma získá zpět 500 protipěchotních min z Vrbětic, rozhodl soud

17. leden 2018 13:05

Miny v roce 2014 zabavila policie kvůli podezření z jejich nelegálního dovozu ze zahraničí a skladování ve Vrběticích na Zlínsku. Dnes soud odmítl návrh státního zástupce, aby miny stát společnosti Excalibur Army nevracel.

V červenci 2016 však soud v této kauze zprostil obžaloby pět lidí a firmy Excalibur Army a Real Trade Praha. Dnes senát nevyhověl ani návrhu státního zástupce na zabrání min. Rozsudek je pravomocný, zúčastněné strany se vzdaly práva na podání stížnosti.

Podle předsedy senátu Jiřího Dufka by základním předpokladem pro zabrání věcí musela být jejich souvislost s trestnou činností. To však soud předloni vyvrátil. "Jak jsme řekli svého času, dovozem protipěchotních min nebyl spáchán trestný čin. Tudíž nemohlo být uloženo jejich zabrání," uvedl Dufek.

Podle zmocněnkyně firmy Dany Libochowitzové miny po vydání z armádních skladů ekologicky zlikvidují. Podle obžaloby Real Trade Praha, tedy obchodní agentura propojená se zbrojařskou firmou Excalibur Army, koupila od dceřiné maďarské společnosti firmy Excalibur Army na začátku roku 2012 vojenský materiál včetně 269 min typu MON-100 a 232 min typu MON-200.

Podle státního zástupce šlo o protipěchotní miny zakázané právními normami Česka i mezinárodněprávními normami navazujícími na Ottawskou konvenci. Excalibur Army ani maďarský stát však miny za zakázané nepovažuje.

V areálu ve Vrběticích na Zlínsku v říjnu a listopadu 2014 vybuchly dva sklady s municí. Při první explozi zahynuli dva lidé. Oba vybuchlé sklady si ale pronajímala jiná společnost, ostravská firma Imex Group. Kauza skladování zakázaných výbušnin s explozemi ve Vrběticích nesouvisí

autoři: Libor Netopil , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související