Sklady ve Vrběticích vybuchly před více jak čtyřmi roky, viníci stále nejsou. Areál se bude čistit další měsíce

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince.

Jak uvedl ředitel Krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jaromír Tkadleček, práce kvůli zimnímu počasí pyrotechnici přerušili vloni 15. prosince. Nyní čekají, až bude lepší počasí.

Obnovení prací plánují na duben. Hotovo mají mít do konce roku.

Účet za úklid Vrbětic od munice převýší miliardu. Trvá to nepřijatelně dlouho, stěžují si lidé u skladů

Muniční sklad Vrbětice

Pyrotechnické vyčištění muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku bude stát další půl miliardy a potrvá několik let.

V současné době policisté střeží areál. Na jaře budou pokračovat v ohledání a hloubkovém průzkumu prostoru kolem objektu číslo dvanáct. Pokračovat bude také plošný sběr zbytků munice. Zbývá jim vyčistit okolí epicentra výbuchu, asi 500- 750 metrů.

Areál se pak vrátí zpět původním vlastníkům. A jsou jich podle policie stovky. Kromě Vojenských lesů a statků České republiky a obcí a měst jsou to především drobní soukromí vlastníci, kteří už pět let nemohou na svých pozemcích hospodařit.

Loni v lednu policie zmenšila střežený prostor v jihozápadní části areálu téměř o 100 hektarů. Umožnila tak jejich obhospodařování majitelům pozemků u Vlárských strojíren. Další vlastníci nemovitostí v areálu dostali zpět do užívání skoro tři sta hektarů pozemků loni v červenci.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group.

Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, vyšetřování stále pokračuje. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.

autor: Miroslav Urubek

Související