Ve Vrběticích jsou stále stovky kusů munice. Znovu se tak uzavírá silnice u areálu

Kvůli pyrotechnickému průzkumu je opět uzavřená silnice mezi Haluzicemi a Lipovou na Zlínsku.

Kvůli pyrotechnickému průzkumu je opět uzavřená silnice mezi Haluzicemi a Lipovou na Zlínsku.

Vojáci a policisté znovu rozšířili čištění bývalého muničního areálu Vrbětice k hranicím nedalekých obcí. Silnice bude zavřená vždy od 07:30 do 12:00 a od 13:00 do 17:00

V minulých týdnech pracovali jen v nejbližším okolí vybuchlého skladiště, říká policejní mluvčí Lenka Javorková.

Pyrotechnici na dvě směny. Ve Vrběticích je více poškozené munice, ničit se bude v letním režimu

Muniční sklad Vrbětice

Čištění areálu bývalých muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, kde před více než třemi lety vybuchly dva sklady s municí, přechází ode dneška do letního režimu.

"Pyrotechnická služba Policie České republiky stanovila bezpečnostní perimetr od epicentra exploze ve vzdálenosti 1000 metrů. V měsíci říjnu probíhal hloubkový pyrotechnický průzkum a plošný sběr na hranici 500 metrů a blíže k epicentru, z tohoto důvodu rozhodl velitel zásahu práce na ohledání druhého místa výbuchu na měsíc přerušit. Nalezeny byly stovky kusů munice, která byla buď likvidována v trhací jámě ve Vrběticích nebo převezena do Vojenského újezdu Libavá," uvedla Javorková.

Silnice bude kvůli pracím uzavírána denně.

"Složky integrovaného záchranného systému opět umožní v době uzavření silnice průjezd autobusových spojů, které jsou uvedeny v aktuálním dopravním řádu. Uzávěra komunikace bude zřetelně označena dopravními značkami a dopravní policisté budou dohlížet na jejich dodržování," uvedla mluvčí.

Komunikace mezi Haluzicemi a Lipovou je uzavírána od loňského července, kdy začalo ohledání druhého epicentra exploze. Důvodem je podle policie zajištění maximální bezpečnosti lidí.

Zásah policie ve Vrběticích by podle původního plánu mohl skončit na konci letošního roku. Sklad číslo 16 ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014, druhý sklad číslo 12 pak stejný rok v prosinci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena. Ohledání prvního vybuchlého skladu skončilo v polovině loňského června.nka Javorková. 

autor: Miroslav Urubek

Související