Celníci odhalili ve Zlínském kraji dvě nelegální pálenice. Zajistili 550 litrů nezdaněných lihovin

22. říjen 2019 06:32

450 litrů bezbarvé tekutiny s lihovým aromatem zajistili zlínští celníci ve spolupráci v obci Poličná. Další případ protiprávní výroby lihu byl v krátkém časovém sledu zjištěn v obci Otrokovice.

Dvě nelegální pálenice odhalili v uplynulých dnech celníci ve Zlínském kraji. V Poličné na Vsetínsku zadrželi ve spolupráci s policií 450 litrů nezdaněných lihovin. „Dalších 100 litrů neznačeného lihu objevili v Otrokovicích na Zlínsku,“ sdělil mluvčí Celního úřadu pro Zlínský kraj Dušan Janiš.

Lihoviny zadržené v Poličné měly podle něj podobu bezbarvé tekutiny se švestkovým a jablečným lihovým aromatem. "Souběžně bylo zajištěno také výrobní zařízení. Únik na spotřební dani byl po ověření lihovitosti vyčíslen ve výši 65 408 korun," uvedl Janiš. Majiteli nyní kromě propadnutí věcí hrozí pokuta až deset milionů korun.

"Další případ protiprávní výroby lihu byl v krátkém časovém sledu zjištěn v obci Otrokovice. V místě bylo rovněž zajištěno výrobní zařízení a více než 100 litrů neznačeného lihu," doplnil mluvčí.

Výroba domácí pálenky má ve Zlínském kraji letitou tradici. Někteří lidé k ní však nevyužívají legální pěstitelské pálenice, ale vyrábějí si destiláty na svých domácích zařízeních, která nejsou vždy bezpečná. V prosinci 2016 dokonce v Halenkově na Vsetínsku domácí pálenice vybuchla. Při explozi tehdy zahynuli muži ve věku 28 a 33 let.

Celní správa ČR upozorňuje pěstitele, že překročením zákonného limitu 30 litrů etanolu na osobu se pěstitel dopouští přestupku definovaného v zákonu o lihu s hrozbou vysoké pokuty. Pěstitel je oprávněn si dát vyrobit z vlastní dodané suroviny nejvýše 30 litrů etanolu, tj. 60 litrů 50 % obj. ovocného destilátu, který se zdaňuje sníženou sazbou spotřební daně z lihu. Překročením zákonného limitu se pěstitelé vystavují hrozbě vysoké pokuty a doplacení rozdílu mezi sníženou a základní sazbou spotřební daně z lihu. Provozovatelé pěstitelské pálenice vedou o každém případu pěstitelského pálení evidenci včetně jména a příjmení pěstitele, adresy jeho trvalého bydliště a rodného čísla, a tuto evidenci přikládají k měsíčnímu daňovému přiznání ke spotřební dani.

autor: redakce | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související