Milan Kladníček: Strážníky sháníme velmi těžko. Plat příliš neláká, snažíme se alespoň zvýšit benefity

3. červenec 2019

Městská policie ve Zlíně se dlouhodobě potýká s podstavem strážníků. Podle jejich ředitele Milana Kladníčka jich v krajském městě chybí do plného počtu aktuálně 16.

Ne příliš atraktivní platové ohodnocení poměrně náročné práce strážníka a chybějící sociální jistoty a výhody, jsou některé z důvodů, proč se lidé do zaměstnání u Městské policie nehrnou. Podle ředitele Městské policie Zlín Milana Kladníčka, se s tímto problémem potýkají všechna statutární města a města v České republice.

Pane řediteli, kolik strážníků městské policii ve Zlíně aktuálně chybí? A čím je tento podstav způsoben?

Současný tabulkový stav zaměstnanců je 112, z toho strážníků s osvědčením, které vydává ministerstvo vnitra, je 96. To je tabulkový stav, který je stav „ideál“. A dnes nám z tohoto stavu chybí šestnáct zaměstnanců, takže jsme na stavu 89 strážníků s osvědčením.

A čím to tedy je, že ten podstav trvá?

Ten podstav je takový, protože naše práce je velmi náročná a dneska na trhu práce každý hledá „místo na tom svém slunci“, to znamená, že lidé hledají atraktivní zaměstnání s vyšším platem. A tady bohužel narážíme na to, že náš plat není až tak atraktivní vůči ostatním zaměstnaneckým poměrům.

Ředitel MP Zlín Milan Kladníček

Takže myslíte, že je to vyloženě o penězích?

Nemyslím si, že je to úplně o penězích. Je to o nějakých sociálních jistotách, sociálních výhodách. Ale hlavně, jestliže víme, že, dejme tomu, osm procent populace je schopno pracovat v takovém nějakém militantním oboru, tak dneska je ten trh tak široký, že lidé hledají uplatnění v jiných složkách integrovaného záchranného systému, kde ty sociální jistoty jsou.

Vy jste kromě toho, že šéfujete zlínské městské policii, také předseda Kolegia ředitelů městských policií statutárních měst a hlavního města Prahy. Problém asi není jen čistě zlínský. Jak jsou na tom ostatní města v Česku?

Ten problém je dlouhodobý, nyní graduje. Je to otázka dvou tří let, kdy se tento problém vyskytuje a paušálně ve všech statutárních městech chybí pět deset, někde i dvacet procent pozic obsazenosti a ty problémy jsou opravdu stejné. Někde jsou třeba velké továrny, které přebírají tyto mladé muže i ženy. Takže teď je otázka, jak se k tomu postaví samospráva, případně orgány státní správy, protože bezpečnost v rámci statutárních měst a měst je potřeba zabezpečit.

Čím se snaží konkrétně zlínská městská policie nové lidi přilákat?

Jak jsem říkal. Je to problém, protože narážíme na nástupní plat, který je poměrně nízký. Je tabulkový, my jej neumíme změnit, je to dáno vládním nařízením. Takže se snažíme být zajímaví, atraktivní, mít určité sociální výhody, mít nějaké sociální postavení, mít určité sportovní benefity. Lákáme lidi, jak to jenom jde, ale jak jsem řekl, je to trošku složitější, protože ta mladší generace dnes potřebuje mít určité větší finanční prostředky, protože se všechno zdražuje. A toto, si myslím, je kámen úrazu.

Když tedy nemůžete, jak jste říkal, nabídnout vyšší plat, musíte mít jistě jiná lákadla, jak říct lidem – pojďte k nám do služby…

Ano. Snažíme se být pro mladé lidi atraktivní. Práce v našem kolektivu je zajímavá. Pracujeme s moderními technickými prostředky. Využíváme kamerové systémy. Děvčata i muži mají pěkná služební auta. Jsou zde určité pracovní pomůcky, které tu práci zpříjemní, ale jedna věc jsou pomůcky a druhá věc je nějaký ten oficiální benefit. A těch tam moc není, ale snažíme si i s Radou města Zlína tyto věci měnit a posunovat trošku dopředu.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související