Policie stíhá kvůli výrobě pervitinu ve Zlínském kraji pět lidí. Hrozí jim pět až deset let vězení

1. červenec 2019 16:57

V uplynulých dnech kriminalisté obvinili čtyři muže a jednu ženu z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s psychotropními látkami a s jedy. Tomu přecházely domovní prohlídky v obydlí obviněných jak na Uherskohradišťsku, tak i na Zlínsku.

Uherskohradišťští kriminalisté stíhají kvůli výrobě a distribuci pervitinu čtyři muže a jednu ženu. "Zahájení trestního stíhání předcházely domovní prohlídky v obydlí obviněných na Uherskohradišťsku a Zlínsku," uvedla policejní mluvčí Milena Šabatová.

Hlavnímu organizátorovi skupiny, kterým byl podle policie třiatřicetiletý, několikrát soudně trestaný muž, hrozí za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy až desetileté vězení. "Od loňského léta z léčiv a chemikálií společně se svými kumpány vyráběl pervitin, a to nejméně v devadesáti případech. Za uvedené období tak vyprodukovali značné množství této drogy," uvedla mluvčí.

Někdo nakupoval prostředky k výrobě v lékárnách v zahraničí, někdo fungoval jako řidič a jiný zase poskytl místo pro vaření či přímo pomáhal při samotné výrobě.
Milena Šabatová, mluvčí uherskohradišťské policie

Čtyřem mužovým komplicům ve věku 44, 37 a 28 let včetně třicetileté ženy hrozí za stejný trestný čin až pětileté vězení. Každý z nich měl podle Šabatové ve skupině nějakou roli. "Někdo nakupoval prostředky k výrobě v lékárnách v zahraničí, někdo fungoval jako řidič a jiný zase poskytl místo pro vaření či přímo pomáhal při samotné výrobě. Za to byli posléze odměněni výsledným produktem nebo penězi. Droga tedy končila nejen v tělech těchto uživatelů, ale i u jiných závislých jedinců například i v Praze, kam v několika případech muži zabrousili za účelem prodeje," uvedla Šabatová.

Při raziích zajistili kriminalisté společně s policisty z pohotovostního a eskortního oddílu velké množství předmětů a chemikálií, které se obvykle k nelegální výrobě pervitinu používají. Podle mluvčí šlo například o ampule, injekční stříkačky, zdroje tepla, váhy, teploměry, nádoby s neznámými tekutinami, plata léků a další.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související