Modrý nebo zelený vlak? Nebude na tom záležet. Od prosince bude pro přestup stačit jedna jízdenka

22. říjen 2019 11:19

Drobné změny ve vlakové dopravě čekají cestující ve Zlínském kraji od prosince. Podle vedení kraje však nebudou nikterak zásadní. Jednotná jízdenka se ale zatím zavádět nebude.

Zlínský kraj zatím nezavede ve veřejné dopravě regionální jízdenky. Po zrušení tendru na autobusové dopravce na meziměstských linkách, musel krajský úřad provizorně zachovat dosavadní systém. Změny, podle náměstka hejtmana Zlínského kraje Pavla Botka (KDU-ČSL), pocítí od prosince tedy více cestující v regionálních vlacích. „Ale pro cestující změny zase tolik výrazné nebudou, protože jízdenky budou nakupovat podobně, ne-li stejně, jako to činili doposud,“ ujistil v rozhovoru pro Český rozhlas Zlín Botek.

Čtěte také

Od prosince budou na regionálních tratích v kraji jezdit dva dopravci, České dráhy a nově také Arriva. Pokud budou cestující mezi dopravci, v rámci cestování ve Zlínském kraji přestupovat, nebudou si muset podle Botka kupovat různé jízdenky. „K tomu nedojde, protože oba dopravci se domluvili na uznávání jízdenek mezi sebou. To znamená, že cestující mohou být klidní, protože s jízdenkou, ať už bude zelená nebo modrá, v regionální dopravě pojedou s kterýmkoli dopravcem,“ vysvětlil Pavel Botek.

Na jednotnou jízdenku v rámci integrované dopravy si cestující ve Zlínském kraji ale ještě počkají. Kraj je zatím zavést nemůže. „Právě proto, že ten tendr na autobusovou dopravu byl pozastaven, nebo se neustále řeší, takže nemůžeme zavést jednotnou jízdenku v IDS. Tudíž budou jednotlivé jízdenky různé – v autobusech a na železnici budou bohužel nepřestupné. Nicméně kraj to jízdné bude určovat. To znamená, že cenu jízdného bude od poloviny prosince stanovovat Zlínský kraj a musím říct, že cestující na tom rozhodně neprohloupí, protože to pro ně bude zajímavější a levnější v některých částech kraje než doposud,“ domnívá se náměstek hejtmana.

autor: redakce
Spustit audio

Související