Jako doma. Některé nemocnice, včetně zlínské, nabízí možnost porodu s asistentkou bez zásahu lékařů

4. listopad 2019

Ženy v České republice si mohou pro svůj porod vybrat z 90 porodnic. Zlínská porodnice patří mezi 12 největších pracovišť v republice a nově otevřela Centrum porodní asistence.

V nemocnicích se ročně narodí na 110 tisíc dětí. Zhruba 500 až 1000 žen se rozhodně pro porod doma. O domácích porodech si v pořadu Den ve Zlínském kraji povídala redaktorka Saskia Mišová s členkou pracovní skupiny při Radě vlády pro rovné příležitosti - Markétou Pavlíkovou a vedoucím lékařem Perinatologického centra Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně - Karlem Humlem.

Důvodů, proč ženy chtějí rodit doma, je podle Markéty Pavlíkové více. „Všechno ale spojuje fakt, že to považují pro sebe a pro své dítě za nejbezpečnější způsob porodu,“ přiblížila. Podle ní také rozhoduje zdravotní hledisko, některé mají špatnou zkušenost například s nešetrnou péčí u porodu, ať už z vlastního, nebo z blízkého okolí. „Mohou mít i zkušenost s ponižujícím chováním personálu. Těch důvodů je celá řada,“ doplnila. Což podle ní může mít i následky na vztah matky a dítěte a celé rodiny i do budoucna.

Důvod pro domácí porod je podle Pavlíkové také touha nastávajících matek, aby o ně kontinuálně pečovala jedna osoba. „Během těhotenství, při porodu i po tom porodu samotném, aby chodila na poporodní návštěvy a radila jí s tou novou mateřskou rolí,“ upřesnila Markéta Pavlíková. Toho je podle ní těžké docílit jinak, než že zvolí péči porodní asistentky.

Čtěte také

„Ve Zlíně to funguje tak, s tím, že Zlín patří mezi 12 největších porodnic v České republice, to znamená, že koncentruje maminky s rizikovými těhotenstvími a jinými komplikacemi,“ popsal vedoucí lékař Perinatologického centra Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně - Karel Huml. Zlínské centrum podle něj nabízí vysoce kvalifikovanou péči.

„Nejen zlínská porodnice, ale i řada větších porodnic, otevírá, nebo otevře, takzvané centrum porodní asistence. Ve Zlíně jsme toto centrum otevřeli v říjnu tohoto roku. A je to přesně to, po čem paní Pavlíková volá, a potažmo ty maminky, že se jedná o maminku, která je, shrnu to jedním slovem fyziologická, a je předpoklad, že porod proběhne bez jakýchkoli komplikací, má taková maminka možnost si zvolit svoji osobní porodní asistentku, se kterou celý porod absolvuje,“ popsal novinku ve zlínské nemocnici Karel Huml. Takový porod podle něj probíhá bez jakéhokoli zásahu ostatního personálu.

Lékař do toho vstupuje pouze v jedné jediné situaci. Tedy při příjmu té maminky, kdy on musí rozhodnout, zda dotyčná maminka splňuje všechny předpoklady pro to, aby byl její porod odveden samostatně porodní asistentkou.
Karel Huml, vedoucí lékař Perinatologického centra Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně

„Lékař do toho vstupuje pouze v jedné jediné situaci. Tedy při příjmu té maminky, kdy on musí rozhodnout, zda dotyčná maminka splňuje všechny předpoklady pro to, aby byl její porod odveden samostatně porodní asistentkou,“ vysvětlil postup Huml. Tedy argument, že ženy nemají možnost mít vlastní porodní asistentku ani v porodnicích podle něj až tak úplně pravda. „Konkrétně ve Zlíně to takto funguje,“ dodal.

Podle něj samotné domácí porody přinášejí rizika. „I normální porod se může během několika málo vteřin nebo i minut změnit opravdu v rodinnou katastrofu. Jelikož porodnictví je obor nepředvídatelný a mnohdy i při krásném porodu i u vícerodičky se mohou vyskytnout komplikace, které vyžadují řešení během několika málo minut,“ vysvětlil. Lékaři se podle něj nejčastěji setkávají s takzvanou hypoxií, tedy nedostatek kyslíku v průběhu porodu u toho plodu. „A mnohdy jde také o závažné krvácivé stavy a další, a tam je opravdu každá minuta drahá,“ doplnil.

Asistentky jsou vzdělávány a ví, jak v které situaci zasáhnout

Podle Pavlíkové jsou porodní asistentky i samotné maminky, které si zvolí domácí porod, se zmíněnými riziky srozuměny. „Asistentky jsou vzdělávány, aby mohly u komplikovaných porodů zasáhnout. Jsou vzdělávány také k tomu, aby zjistily, že se nějaká komplikace třeba rozvíjí a může v případě potřeby doporučit té rodičce, aby se přesunula do vyššího způsobu péče. Pokud jde o krvácivé stavy, mají prostředky, jak zasáhnout,“ vysvětlila Markéta Pavlíková.

Zákony upravují, kde a za jakých podmínek mohou ženy rodit. „Upravují to nejen zákony, ale také Listina základních práv a svobod. Je to tak, že žena má nárok a právo si zvolit místo svého vlastního porodu. Takže já jsem člověk jedenadvacátého století a respektuji zákony a opravdu je to tak, že pokud se žena rozhodne rodit doma, má na to své právo a nikdo jí to nemůže zakazovat. To, že vidím rizika spojená s domácími porody, je už věc druhá. Ale jak říkám, žena má možnost si zvolit místo svého porodu,“ dodal lékař Perinatologického centra Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně - Karel Huml.

Celý rozhovor na téma domácích porodů si můžete poslechnout v záznamu.

autoři: Saskia Mišová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio

Související