Dálnice z Hulína do Fryštáku se začne stavět příští rok, tvrdí silničáři. Na povolení se čeká 10 let

27. září 2019 06:39

Stavební povolení by ministerstvo dopravy mělo vydat v nejbližších týdnech

Ředitelství silnic a dálnic ČR chce v příštím roce zahájit výstavbu dálnice D49 v úseku mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku. Jde o budoucí důležitou spojnici mezi Českou republikou a Slovenskem.

Stavební povolení by ministerstvo dopravy mělo vydat v nejbližších týdnech, řekl dnes novinářům na dopravní konferenci v Luhačovicích na Zlínsku Radek Mátl pověřený řízením ŘSD.

Zahájení stavby dlouhodobě brzdí námitky a žaloby ekologických organizací. "V současné době věříme, že příprava stavby bude dotažena. Přestože už máme deset let zhotovitele, nejsme schopni stavební objekty realizovat, protože to různě procházelo soudními řízeními. V současné době jsme vyhráli jeden ze soudních sporů na 23 stavebních objektů. Ty ale nejsou na hlavní trase, na hlavní trase stále čekáme na vydání stavebního povolení ze strany ministerstva dopravy," uvedl Mátl.

Čtěte také

Vydání povolení je podle něj reálné do konce roku. "Věříme, že i přes pravděpodobná odvolání, možná soudní přezkumy, v příštím roce začneme konečně stavět plnohodnotně celou trasu úseku D49 Hulín - Fryšták. Posléze samozřejmě chceme navazovat dalšími úseky," řekl Mátl.

Podle ředitele zlínské pobočky ŘSD Karla Chudárka ostravský krajský soud před několika dny zamítl žalobu spolku Egeria na neplatnost stanoviska pro posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) týkajícího se D49. Současně nabylo právní moci stavební povolení na zmíněných 23 objektů souvisejících s výstavbou dálnice, dodal. Jde o přeložky silnic nižších tříd, polních stezek nebo účelových komunikací. "Ekologové mohou podat ještě kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, která ale nemá odkladný účinek," řekl ČTK Chudárek.

Už letos na jaře Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl kasační stížnost, ve které spolek Egeria zpochybňoval výjimky vydané pro stavbu dálnice D49 v úseku Hulín-Fryšták. Ministerstvo životního prostředí povolilo kvůli stavbě zásahy do přirozeného prostředí čmeláků, čolků, raků, žab, netopýrů, bobra, medvěda, rysa, vlka a vydry. Spolek se nejprve obrátil se žalobou ke Krajskému soudu v Brně, který ji loni zamítl. Následovala kasační stížnost, kterou NSS vyřešil stejným způsobem.

Dálnice D49 má spojit střední a východní Moravu se západním Slovenskem. Od Hulína povede kolem Fryštáku a Zlína k Horní Lidči na Vsetínsku a do slovenské Lysé pod Makytou. ŘSD stavbu dálnice slavnostně zahajovalo už v září 2008. Zdržel ji však nedostatek peněz a poté i připomínky ekologů.

autor: Michal Sladký | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související