Dálnici D55 mezi Starým Městem a Babicemi by chtělo ŘSD začít stavět už v letošním roce

28. květen 2019 13:30

Jelikož dálnice povede podél železniční trati Přerov - Staré Město, která byla za války bombardována, probíhá nyní v okolí připravované stavby pyrotechnický průzkum. 

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) chce na sklonku letošního roku zahájit výstavbu dálnice D55 v úseku mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku. Státní příspěvková organizace před několik dny získala stavební povolení, které však ještě nenabylo právní moci. "Do druhé poloviny června se proti jeho vydání může někdo odvolat," řekl ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

Všechny naše kroky směřují k tomu, abychom na konci letošního roku předali staveniště a začali stavět.
Karel Chudárek, ředitel zlínské pobočky ŘSD

Odhadované náklady na vybudování 8,3 kilometru dlouhé části dálnice se pohybují kolem 3,14 miliardy korun bez DPH. Její vznik má ulehčit obcím na souběžném úseku silnice I/55, kterým denně projede zhruba 15 tisíc automobilů. První motoristé by se po nové dálnici měli svézt koncem roku 2022. "Všechny naše kroky směřují k tomu, abychom na konci letošního roku předali staveniště a začali stavět. Dokončujeme dokumentaci pro výběr zhotovitele, v září chceme začít jeho výběr s tím, abychom mohli smlouvu podepsat někdy v listopadu," uvedl Chudárek.

ŘSD už má v dotčeném úseku k dispozici téměř všechny potřebné pozemky. "Dobíhají tam ještě některá dědická řízení a některá vyvlastňovací, většinou zatížená exekucí. To jsou věci, které nás zlobí z hlediska času, ale fakticky to bývá většinou formalita. Nemáme tam žádný odpor," řekl Chudárek.

Trasa plánovaného úseku D55

Jelikož dálnice povede podél železniční trati Přerov - Staré Město, která byla za druhé světové války bombardována, dělá se nyní v okolí připravované stavby pyrotechnický průzkum. "Zatím nemám hlášený žádný aktivní nález. Průzkum skončí v červnu, v létě na místo nastoupí archeologové, kteří tam budou do podzimu a v některých lokalitách možná ještě na jaře," uvedl Chudárek. Vzhledem k blízkosti významných středověkých archeologických lokalit u Starého Města je podle něj pravděpodobné, že odborníci narazí na zajímavé nálezy i v trase budoucí dálnice.

V roce 2021 předpokládá ŘSD zahájení výstavby navazujícího úseku dálnice mezi Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku, odkud má D55 v budoucnu dále směřovat k dálnici D2 u Břeclavi. O rok později by se mělo začít pracovat mezi Babicemi a Napajedly, kde mají silničáři už více než rok zažádáno o vydání územního rozhodnutí. "Je to komplikovaná stavba, která významně zasahuje do území. Zahrnuje vybudování podjezdu pod železnicí, přeložku inženýrských sítí, nové komunikace, přechody pro zvěř a tak dále," řekl Chudárek.

Loni v říjnu zahájilo ŘSD dostavbu jihovýchodní části obchvatu Otrokovic na Zlínsku, který je taktéž součástí dálnice D55. Se zprovozněním více než 3,1 kilometru dlouhého úseku, který bude končit před řekou Moravou v průmyslové části Napajedel, počítají silničáři v závěru roku 2021.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související